Pozornica

Kolege nastavile da otkazuju učešće na festivalu zbog Lečića

Kolege nastavile da otkazuju učešće na festivalu zbog Lečića
Foto: Screenshot/YouTube | Kolege nastavile da otkazuju učešće na festivalu zbog Lečića

Nakon ekipe predstave "64" "Ateljea 212", i Kokan Mladenović, reditelj predstave "Šindlerov lift", te njen pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. "Susreta pozorišta/kazališta Brčko distrikt BiH" zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić.

Potom je reditelj Dino Mustafić, čiji je komad "To nikad nigde nije bilo" u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć izveden na 38. "Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom", uputio pismo Direkciji ovog festivala u kojem predlaže da ove godine predstave ne budu ocjenjivane.

Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. "Susreta pozorišta u Brčkom", a organizatorima ove manifestacije i "Kamernom teatru 55" iz Sarajeva, koji izvodi taj komad, uputili su saopštenje u kojem su objasnili svoje razloge.

"Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve. Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše kolegice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi s tim slučajem stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet", obrazložili su Mladenović i Cvijetić.

Smatraju da bi učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sjedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bi se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave.

Podsjećamo, ekipa predstave "64" nastupila je na spomenutom festivalu, ali je naglasila da je to uradila zbog publike te uputila proglas povodom toga što je Lečić član žirija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije