Pozornica

Komad "Moja fabrika" BNP Zenica na festivalu "LOST - You Go Slavia" u Berlinu

Komad "Moja fabrika" BNP Zenica na festivalu "LOST - You Go Slavia" u Berlinu
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Komad "Moja fabrika" BNP Zenica na festivalu "LOST - You Go Slavia" u Berlinu

ZENICA - Predstava Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica nastala prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić "Moja fabrika" biće izvedena u okviru 6. Berliner Herbstsalona pod nazivom "LOST - You Go Slavia" u pozorištu "Maxim Gorki" u Berlinu.

Berlinska publika će ovu predstavu imati priliku da pogleda 3. i 4. oktobra u pozorištu "Maxim Gorki".

"Lijepo je što predstava 'Moja fabrika' gostuje na Festivalu u Berlinu, na pozornici uglednog evropskog teatra 'Maxim Gorki'. Siguran sam da će tamošnja publika dobro reagovati, prije svega zbog kvalitetnog glumačkog ansambla kakav ima BNP Zenica, kao i zbog nadahnute režije Selme Spahić, koja je od kolažnog teksta, u kojem se miješaju različiti glasovi i stilovi, uspjela načiniti dinamičnu predstavu. Sem toga, mislim da 'Moja fabrika' ima univerzalnu poruku koja se lako može razumjeti u svim dijelovima svijeta. Jer, ljudska potraga za srećom još uvijek traje", kazao je Selvedin Avdić.

Komad predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, a intimna je monografija o istoriji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

U predstavi igraju Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović.

Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramatizaciju su radile Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, dramaturgiju predstave Emina Omerović, a muziku Basheskia i Edward EQ.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije