Pozornica

Komad "Ne igraj na Engleze" otvara sezonu u Narodnom pozorištu Mostar

Komad "Ne igraj na Engleze" otvara sezonu u Narodnom pozorištu Mostar
Foto: Narodno pozorište Mostar | Komad "Ne igraj na Engleze" otvara sezonu u Narodnom pozorištu Mostar

MOSTAR - Predstava "Ne igraj na Engleze" autora Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, u petak sa početkom u 20 časova otvoriće novu teatarsku sezonu Narodnog pozorišta Mostar (NPM).

Kako navode iz mostarskog pozorišta ova predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva - kockanju i ovisnosti o klađenju.

"Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva - Paun, Piksi i Bule - čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. Drži ih zajednička ovisnost i iluzija kako jedan dobitak sve rješava, kako zadovoljstvo jednog dobitka poništava sva životna nezadovoljstva, kako taj jedan pogodak briše sve promašaje. U tom iščekivanju oni otkrivaju sve svoje strahove i nade, na vidjelo izlaze njihove mračne tajne, njihove nade i snovi o sreći... U predstavi igraju Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić", saopšteno je iz NPM.

Na maloj sceni "Studio 64" 22. septembra u 20 časova, na rasporedu je predstava "Perzeide" autorke Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj.

Predstava je osvojila tri nagrade na nedavno održanim 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu, a bavi se kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. Glumačku postavu čine Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

U partnerstvu sa Fondacijom Novak Đoković, 26 septembra u Narodnom pozorištu Mostar biće upriličena projekcija dokumentarnog filma pod nazivom "Mudrost traume" doktora Gabora Matea, sa početkom u 19 časova Ulaz je slobodan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a.

"U 'Mudrosti traume' putujemo zajedno sa ljekarom, autorom bestselera i dobitnikom Ordena Kanade dr. Gaborom Mateom da bismo istražili zašto se zapadno društvo suočava sa povećanim brojem psihičkih poremećaja i hroničnih bolesti. Ovo je filmsko putovanje sa čovjekom koji je svoj život posvetio razumijevanju veze između bolesti, zavisnosti, traume i društva u kom živimo", saopšteno je iz NMP-a.

Posljednji petak u septembru rezervisan je za izvedbu predstave "Bilo jednom...", autora i režisera Jasmina Krpe, prema tekstu Miloša Radovića, sa početkom u 20 časova.

"Predstava 'Bilo jednom...' je priča o životu koji nas uhvati na prepad, dok smo bili mladi. Pokaže nam stotine puteva, prepusti vremenu, a mi onda lutamo tim putevima nekada zalutamo, a nekada se vratimo. O trenutku kada se pogledamo u ogledalo i zapitamo ko je taj čovjek i kako smo postali to što smo danas i šta nam je to vrijeme neprimjetno napravilo. Pokušavamo naći onog davnog sebe u tom licu preko puta. Sjetimo se šta smo sve sanjali, planirali...", navedeno u saopštenju NPM-a uz napomenu da u predstavi igraju Ajla Hamzić i Emir Sejfić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije