Pozornica

Komad rađen po romanu Darka Cvijetića: "Što na podu spavaš" u NPS

Komad rađen po romanu Darka Cvijetića: "Što na podu spavaš" u NPS
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Komad rađen po romanu Darka Cvijetića: "Što na podu spavaš" u NPS

SARAJEVO - Predstava "Što na podu spavaš", rađena po istoimenom romanu Darka Cvijetića, književnika i pozorišnog radnika iz Prijedora, a u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo, sarajevskog MESS-a i zagrebačke "Gavelle", biće izvedena sutra i prekosutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), obje večeri sa početkom u 20 časova.

Režiju i dramatizaciju teksta potpisuje Kokan Mladenović, a u predstavi igraju Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović, a na daskama koje život znače zajedno sa sopstvenim likovima našao se i sam Darko Cvijetić.

"Biti sa sopstvenim likovima, probuđenima iz romanesknosti, razgovarati s njima koji su došli i iz mašte i iz stvarnosti, smijati se, plakati, dodirivati ih, nevjerovatno je i suludo iskustvo, kakvo samo teatar još može sazdati u svijetu iluzija koje proždiru dokumente", rekao je ranije Darko Cvijetić. On je dodao da ponekad pomisli da njegovi likovi postoje više od njega, koji tek sebe samoga predstavlja.

"Svaka proba, svaki izlazak pred gledaoce bili su mi i biće izazov bez presedana. Misleći da sam ga završnom tačkom na pisanju romana konačno napustio, nisam mogao ni slutiti da ću sve ponovo prolaziti", istakao je Cvijetić.

Zanimljivo je da Darko Cvijetić u predstavi igra samoga sebe, postajući istovremeno, kako reditelj kaže, i subjekat i objekat sopstvene priče.

"U ovoj predstavi Darka Cvijetića igra sam Darko Cvijetić, postajući istovremeno i subjekat i objekat sopstvene priče. On će morati da, poput Orfeja, siđe u sopstveni had i suoči se sa svojim mrtvim i živim likovima, sa sopstvenim sećanjima i neprebolima. Lik Darka Cvijetića će još jednom proći kroz traumatična iskustva pisca Darka Cvijetića, da bi, žrtvujući sebe, nama ponudio nadu", riječi su reditelja Kokana Mladenovića. Mladenović navodi da je Cvijetić pjesnik koji sjedi zatrpan kostima nevinih žrtava jugoslovenskih ratova.

"Daje im glas i smisao, nadu da nisu uzalud postojali i da njihovo stradanje, budemo li znali da čitamo Darkove knjige, nije bilo uzaludno i da ćemo nakon svega shvatiti da su narodi na ovim prostorima do te mere povezani i prepleteni da je nemoguće naneti zlo drugome, a da istovremeno ne nanesete zlo i sebi", rekao je Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije