Pozornica

Komedija, balet i istorija na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Komedija, balet i istorija na sceni Narodnog pozorišta Tuzla
Foto: Narodno pozorište Tuzla | Komedija, balet i istorija na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

TUZLA - Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla u narednom periodu se očekuje bogat program koji obuhvata komediju "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", svečani baletni koncert učenika Osnovne muzičke škole Tuzla, te komade "Tri prikazivanja Boga" i "Budala na večeri".

Kako navode iz Narodnog pozorišta Tuzla, komad "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića, biće odigran 21. maja u 19.30 i donosi sve ono što jedna mala zaostala zajednica može da ponudi, želju za prosperitetom i otklon od bijede, ali i neizostavnu dominaciju lokalnih moćnika koji vedre i oblače u svom selu.

"Dok članovi malog sela Mrduša Donja nastoje da u svom Domu kulture postave jedan pozorišni komad Šekspirovog 'Hamleta', u selu se odvija i prava drama oko korupcije i nepravde. U predstavi igraju Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić", navode iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Dodaju da su vrijedne male balerine za 22. maj od 19 časova spremile pregršt spektakularnih tačaka, te da je ulaz na koncert slobodan.

"Za 23. maj od 19.30  je zakazano igranje 'Tri prikazivanja Boga', autora i režisera Aleša Kurta. Ovo je predstava koja nam na ironičan i satiričan način prikazuje događanja iz teških perioda istorije XX vijeka. U malom spektaklu zvuka, svjetla i pokreta, glumci nam donose novi ugao gledanja na sve ono što se dogodilo na ratištu u Staljingradu, Aušvicu i Golom otoku", saopštavaju iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Navode da je ova predstava ušla u takmičarske programe dva bitna BiH pozorišna festivala, Festival bh. drame u Zenici i Pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu.

Glumački ansambl čine Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić.

"Već početkom iduće sedmice, 28. maja u 19.30. će ponovo zaigrati i predstava 'Budala na večeri', autora Frencisa Vebera i u režiji Midhata Kušljugića. To je predstava koja nam pokazuje da se u životu zaista žanje onako kako se posijalo, jer se glavni lik, nastojeći da nasamari nedužnog znanca, nađe u vrtlogu svoje vlastite životne drame. U ovoj komediji intrige igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Irma Zukić, Siniša Udovičić, Remira Osmanović, Midhat Kušljugić i Elvis Jahić", zaključili su iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije