Pozornica

"Komedija svakodnevne tragedije": "Kumovi" u Gradskom pozorištu "Semberija"

"Komedija svakodnevne tragedije": "Kumovi" u Gradskom pozorištu "Semberija"
Foto: Gradsko pozorište Semberija | "Komedija svakodnevne tragedije": "Kumovi" u Gradskom pozorištu "Semberija"

BIJELJINA - Predstava "Kumovi" nastala po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji makedonske rediteljke Dragane Miloševske na sceni Gradskog pozorišta "Semberija" iz Bijeljine biće odigrana 16. febrara sa početkom u 20 časova.

"Kumovi" su dramski tekst Dušana Kovačevića nastao 2012. godine koji govori o mogućnostima snalaženja u našim haotičnim, besperspektivnim društvenim okolnostima, kao i grčevitim naporima pojedinca da zakrpi nezakrpive rupe u sistemu na koji je osuđen.

"U tekstu se, takođe, bitno otvaraju teme prijateljstva, bračne ljubomore i preljube, a uvedene su i crte trilera, akcione drame, kao i fantastike. Autorova žanrovska odrednica, 'komedija svakodnevne tragedije', direktno upućuje na njegove tragikomične osnove i naslućuje hod po tankoj žici, graničnoj, nestabilnoj liniji između komedije i tragedije. To je izbor koji na sasvim odgovarajući način, sugestivno i slikovito, predstavlja iskrivljeno, apsurdno ogledalo života u moralno i ekonomski opustošenoj Srbiji ili bilo kom delu bivše države", zapisao je o predstavi Milivoje Mlađenović, umjetnički direktor Gradskog pozorišta "Semberija".

Dalje navodi da je drama napisana za šest glumaca, a likovi su formirani u dijapazonu između psihološkog realizma i komičke groteske.

"Protagonista je Milan, nesrećnik koji je ostao bez posla, zbog čega polako iskače iz koloseka življenja, gubi racionalnost i identitet. Njegova supruga Ana je neprestano zabrinuta za Milanovo zdravlje. Njihova Kuma, supruga misteriozno nestalog pop pevača Bobana, unosi u igru tonove groteske, kao i preostala dva lika - Inspektor i Vučko. Njih dvojica su karikature, ali vrlo fino, reljefno date", pojašnjava dalje Mlađenović. 

Kazuje da se "Kumovi" tematski i stilski nastavljaju na prethodne, takođe apsurdom obojene, Kovačevićeve tragikomične prikaze savremenog srpskog društva, "Generalnu probu samoubistva" i "Život u tesnim cipelama".

"Kumovi” su idejno snažan i komički katarzičan odraz ludila koje nas okružuje, ali polako uranja i u nas same, postajući neotuđivi deo naših tela. Dušan Kovačević ovom komedijom priređuje i omaž životinjskom svetu koji je od pamtiveka sa čovekom: koliko je čoveku dobro, toliko je i tim bićima koja su po predanju stvorena od istog tvorca. Dakle, želeo je da vidi da li je moguće i da li će se to desiti, da ćemo jednog dana od sve muke svi - lajati", zaključuje Mlađenović.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije