Pozornica

Koncept Kulturnog centra Gradiška: Kultura dostupna svima

Koncept Kulturnog centra Gradiška: Kultura dostupna svima
Foto: Milan Pilipović | Koncept Kulturnog centra Gradiška: Kultura dostupna svima

GRADIŠKA – Pod motom "Kultura dostupna svima", u gradiškom Kulturnom centru ove godine planiran je rekordan broj programa lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera.

Među najznačajnijim manifestacijama su Festival pozorišta "Ljubica", Festival narodne muzike "Zapjevajmo pjesme stare", filmske projekcije, "Pjesničko proljeće", Smotra vokalnih ansambala "Zlatne strune", Dani folklora, horske svečanosti, izložbe slika, promocije knjiga... 

"Kod nas svako ima priliku da se iskaže, da pokaže šta zna i umije. Predani smo tome, imamo dobre uslove i podršku gradske uprave. Uspješno sarađujemo sa mnogim stvaraocima, umjetnicima našeg grada i regiona.

Ova ustanova je generator kulture. Po broju i kvalitetu sadržaja, u vrhu smo u Srpskoj i BiH.  Kod nas nema dana u godini, bez programa", kazao je za "Nezavisne novine" Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra Gradiška. On naglašava da su na nekoliko scena Kulturnog centra zastupljeni svi oblici umjetnosti.

"Naš potencijal u kulturi bi, sasvim sigurno, mogao zadovoljiti potrebe sredina većih od Gradiške. To je, osim talenta, doprinijelo afirmisanju mnogih umjetnika iz našeg mjesta. To su glumci, slikari, filmski stvaraoci, muzičari, pjevači, pisci...", smatra Vuković. U njegovom fokusu je muzika. Vuković pripada gradiškom krugu mladih, obrazovanih i agilnih umjetnika. Muziku je studirao u Bratislavi a nastupao u mnogim evropskim i svjetskim metropolama kulture. Iaskustva iz svijeta uspješno prenopsi u gradu na Savi.

"Imamo festivalski orkestar i mnoge muzičke programe. Međutim, naša, tradicionalna muzika nema adekvatno mjesto u strukturi obrazovanja. Na umjetničkim akademijama neophodno je uvesti katedru za izučavanje tradicionalne muzike. Naša muzika je bogata, ona ostavlja utisak na druge narode. Mi to ne koristimo u dovoljnoj mjeri nego radije posežemo za tuđom muzikom i nju prihvatamo kao svoju. Time gubimo identitet", naglasio je Vuković. Iz tog razloga u Kulturnom centru u Gradišci, posebnu pažnjnu poklanjaju upravo tradicionalnoj narodnoj pjesmi i muzici.

Film "Kova"

Javna ustanova Kulturni centar Gradiška produciraće dokumentarni film "Kova" o Koviljki Bačvić, prvoj filmskoj i TV montažerki u BiH.

Ona je učestvovala u stvaranju kultnih igranih i dokumentarnih filmova, tv serija, reportaža…Bila je montažer, asistent montaže ili učesnik u stvaranju filmova "Kozara", "Vrata ostaju otvorena", "Velika turneja", "Zlatna praćka", "Vrtlog", "Na mesto građanine pokorni", "Narodni poslanik", "Konjuh planinom", "Sunce tuđeg neba", "Quo vadis Živorade", "Voajer"...

Sarađivala je sa mnogim rediteljima (Radivoje Lola Đukić, Veljko Bulajić, Milo Đukanović) te glumcima Miodragom Petrovićem Čkaljom, Batom Živojinovićem, Borisom Dvornikom, Mijom Alesićem, Slobodanom Aligrudićem, Danom Kurbalijom, Ines Fančović, Ljubišom Samardžićem, Milenom Dravić... Premijera je palnirana u junu ove godine, povodom godišnjice proboja boraca NOR-a iz obruča na Kozari. Koviljka je takođe bila i logoraš u Jasenovcu a rođena je u Gornjim Podgradcima u Potkozarju.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije