Pozornica

Koncert spoznaje "Njegoš i Kočić - korijeni" otvara Teatar fest "Petar Kočić"

Koncert spoznaje "Njegoš i Kočić - korijeni" otvara Teatar fest "Petar Kočić"
Foto: Ustupljena fotografija | Koncert spoznaje "Njegoš i Kočić - korijeni" otvara Teatar fest "Petar Kočić"

BANJALUKA - Koncertom spoznaje "Njegoš i Kočić - korijeni" 3. juna, s početkom u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), svečano će biti otvoren 26. Teatar fest "Petar Kočić".

Ovu svečanost će, kako je saopšteno iz nacionalnog teatra Srpske, uveličati oko stotinu učesnika, a pored Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske učestvuju i Akademski hor "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović" iz Beograda, Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta UNIBL i Vladimir Bulatović (bas).

"Akademski hor 'Obilić' osnovan je davne 1884. godine na Univerzitetu u Beogradu. Horom su dirigovali velikani srpske muzičke scene. Za svog postojanja su imali brojne uspjehe, bogat repertoar obilježila su izvođenja velikog broja vokalno-instrumentalnih scenskih djela. Hor je koncertno izvodio i brojne opere, dok na svom repertoaru ima i brojna djela duhovne i svjetovne muzike domaćih i stranih autora. Sarađivao je sa istaknutim orkestrima u zemlji i inostranstvu, a u njihovim nastupima je uživala publika u najpoznatijim dvoranama svijeta. Horom je do svoje smrti dirigovala profesorka Darinka Matić Marović, a trenutni dirigent je Ana Ćosović", stoji u saopštenju NP RS.

Dalje naovde da je Kamerni hor "Kerubini" posebno poznat po izvođenjima kompozicija Vlade Miloševića, kompozitora, pedagoga, dirigenta, etnomuzikologa i organizatora muzičkog života Banjaluke.

"Na repertoaru koncerta za svečano otvaranje Teatar festa 'Petar Kočić' naći će se Miloševićevo djelo 'Kočićeve riječi' koje citira riječi ovog narodnog tribuna, omuzikovljavajući ih kroz rustični zvuk Bosanske Krajine. S druge strane, naspram Vlade Miloševića, stoji savremeni srpski kompozitor Rajko Maksimović, profesor kompozicije i orkestracije sa Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Njegova djela su izvođena na koncertima i festivalima širom nekadašnje zemlje i u inostranstvu. Maksimovićevo djelo 'Testamenat crnogorskog vladike Petra Petrovića Njegoša' je napisano za solo bas koji će izvesti Vladimir Bulatović, član pjevačkog ansambla Opere i teatra Madlenijanum, uz mješoviti hor i Simfonijski orkestar NP RS", pojašnjeno je dalje.

Program koncerta, kako zaključuju iz NP RS, spaja na jednom mjestu riječi mudrog vladike Njegoša i pisca i tribuna Petra Kočića, a sve to zahvaljujući muzičkom jeziku Vlade Miloševića i Rajka Maksimovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije