Pozornica

"Kralj Betajnove" na daskama tuzlanskog pozorišta

"Kralj Betajnove" na daskama tuzlanskog pozorišta
Foto: N.N. | "Kralj Betajnove" na daskama tuzlanskog pozorišta

TUZLA - U Narodnom pozorištu Tuzla sutra naveče trebalo bi premijerno da bude izvedena predstava "Kralj Betajnove" Ivana Cankara u režiji Gorana Damjanca.

Djelo Ivana Cankara napisao je 1901. godine, a predstavlja dramu u tri čina koja je prvi put odigrana 1904. godine u ljubljanskom pozorištu i koja govori o porodici, etici, društvu, društvenim kritikama, prevarama, zločinima, licemjerstvu i potkupljivosti - temama aktuelnim, kako nekada, tako i danas.

"Mi smo sretni da smo uspjeli napraviti ponovo jednu veliku predstavu. Referišem se, naravno, na prethodnu režiju koju je Goran Damjanac radio u Narodnom pozorištu Tuzla, a to je predstava 'Posljednja ljubav' Hasana Kamije. Mislim da smo se tada, prvi put u skorije vrijeme, uhvatili ukoštac s jednim kompleksnim projektom", rekao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Podsjetio je da su ovakvi kompleksni projekti sve češći u ovoj kulturnoj instituciji.

"Mi uvijek pričamo o tome koliko je pozorište složen mehanizam. Raditi predstave u kojima je ovoliki broj ljudi uključen, kako na sceni, tako i van scene, uvijek je izazov. Isto tako, kada ostvarite rezultat i kada to sve, svečanom premijerom, bude podijeljeno sa publikom, utoliko je i zadovoljstvo veće", smatra Ćatibušić.

Glumačku postavu čine spoj iskustva i mladosti, što je i praksa ovog pozorišta - uz dokazane glumce, tu su i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

"Mogu reći da mi je velika čast igrati sa ovim glumačkim ansamblom. Proces je bio težak. Ovo je meni jedan od težih likova koje igram. Jako sam zadovoljna. Bilo je iscrpljujuće, ali interesantno i izazovno", rekla je glumica Samina Mujkanović.

Osim Mujkanovićeve, u predstavi igraju i Nermin Omić, Lorena Trogrlić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Adin Selimović, Luka Spasojević, Edis Žilić, Remira Osmanović, Predrag Erletić i Damir Mahmutović, a za kostime se pobrinula Vesna Teodosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije