Pozornica

"Kralj Lear" i "Marlene Dietrich" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

"Kralj Lear" i "Marlene Dietrich" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: Velija Hasanbegović | "Kralj Lear" i "Marlene Dietrich" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

SARAJEVO - Višestruko nagrađivana dramska predstava "Kralj Lear" rađena po tekstu Vilijama Šekspira, u adaptaciji i režiji Diega de Breae na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) biće izvedena 3. maja sa početkom u 19.30.

Kako je saopšteno iz NPS, uz Izudina Bajrovića, koji igra kralja Leara, za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, igraju Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

"'Kralj Lear' istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u labirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći", navedeno je u saopštenju.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

Predstava "Marlene Dietrich: Pet tačaka optužnice" autora i reditelja Harisa Pašovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale (Italija) u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, sarajevska publika moći će da pogleda 4. maja sa početkom u 19.30.

"Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata", zapisao je o predstavi Haris Pašović.

Dalje navodi da u ovoj drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju.

" To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu. Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom", zaključio je Pašović.

U naslovnoj ulozi nastupa Mirjana Karanović, a ostatak podjele čine Enes Salković, Mona Muratović i Elmir Krivalić.

Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj, kompozitor predstave je Dino Šukalo i Studio "Modra rijeka", za dizajn svjetla zadužen je Branislav Milinković, a za videoart Dino Hujić.

Direktor fotografije je Alen Alilović, a videoprodukcija je "Source production".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije