Pozornica

Kroz 47 godina pozorišni amateri se srodili s Trebinjem

Kroz 47 godina pozorišni amateri se srodili s Trebinjem
Foto: N.N. | Kroz 47 godina pozorišni amateri se srodili s Trebinjem

TREBINJE - Smotra najboljih amaterskih pozorišta regiona, Festival festivala, otvorena je u subotu naveče u Trebinju 62. put, a prve takmičarske večeri publici se predstavio ansambl teatra "Total" iz Visokog, koji je izvodio predstavu "Profesionalac" Dušana Kovačevića.

U čitanju ovog kultnog dramskog teksta Dušana Kovačevića, Visočani zaoštravaju priču "o buđenju ljudskosti", nakon što susret dvojice antagonista, čuvara režima i njegovog dugogodišnjeg službenog slučaja, preraste u suočavanja s vlastitim, jednako unesrećenim i promašenim životima.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Faiku Hasanbegoviću za ulogu Luke Labana.

Trebinjski 62. Festival festivala je zvanično otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, poželivši dobrodošlicu pozorišnim amaterima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

"Drago mi je što godinama na ovaj način komuniciramo i što gradimo mostove čiju čvrstinu, valjanost i dug vijek može da garantuje samo kultura, jer se u našem životu pokazuje da svi javni projekti, ukoliko nisu praćeni kulturnim doticajima, niti su izvjesni niti mnogo donose", poručio je Ćurić.

U tom smislu, dodao je, Festival festivala nije samo ogledalo onoga što se dešava u dramskom amaterizmu regiona, nego je istovremeno i prilika da sagledamo odakle smo došli i gdje se svi nalazimo kada su u pitanju kulturne ideje.

Podsjetivši da su se, nakon što se sa Hvara festival preselio u Trebinje daleke 1972. godine, pozorišni dramski amateri srodili s ovim gradom, u koji dolaze kako bi dokazali koliko amatersko pozorište može učiniti za kulturu.

"Zbog toga Savjet festivala, ali i sam grad, nastoje da festivalsku atmosferu učine što inspirativnijom, kako bismo u ovih sedam festivalskih dana postigli jedan zajednički rezultat", dodao je Ćurić, napomenuvši da se "svake godine u festivalsko tkivo upliću neke nove niti". 

U okviru pratećeg programa festivala, prethodno je u Galeriji Kulturnog centra otvorena izložba fotografija i dokumenata povodom 150 godina Narodnog pozorišta Beograd.

Drugi dan festivala rezervisan je za predstavnike Sjeverne Makedonije - Teatar "Kunstwerstatt" iz Skoplja, koji će izvesti predstavu "Nemam kade da se vratam", po tekstu Miloša Andonovskog, a u režiji Denija Stojanova, dok se trećeg dana predstavlja Amaterska kazališna udruga "Kuntrata" - Sveti Filip i Jakov.

U utorak nastupa Kulturni centar iz Kule, koji će izvoditi Strindbergovu "Gospođicu Juliju", u srijedu Društvo sociologa Crne Gore i Centar za kulturu iz Mojkovca daju predstavu "Draga Jelena Sergejevna", a u četvrtak će se predstviti Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke - "Slučajna smrt jednog anarhiste".

Posljednje festivalske večeri, po tradiciji, nastupa Gradsko pozorište iz Trebinja, koje izvodi "Jedan sluga, a dva gospodara", nakon koje slijedi predstava pratećeg programa koju, u vrijeme dok zasjeda žiri festivala, izvode studenti druge godine glume iz Kosovske Mitrovice.

U petak, u kasnim večernjim časovima, slijedi dodjela festivalskih nagrada, "Zlatnih maski" i diploma, čime će ovogodišnji festival biti zvanično zatvoren…

Prateći program

U subotu naveče je počeo i prateći program festivala izložbom fotografija i dokumenata povodom 150 godina Narodnog pozorišta Beograd, a u narednim danima je predviđena i promocija knjiga prof. dr Luke Kecmana - "Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna" i "Uvod u dramsko pozorište", kao i monografije o Velimiru - Bati Živojinoviću, te izdanja Srpskog narodnog pozorišta i Sterijinog pozorja.

Članovi Foto-kino kluba Trebinje prate svaku festivalsku veče i na kraju će prirediti izložbu "Festival u objektivu", a u pet festivalskih dana se organizuje i škola za mlade reditelje u amaterskim pozorištima, koju vodi profesor Egon Savin, dok profesor Vladimir Putnik organizuje i režira muzičke i scenske performanse koji će se izvoditi svuda po gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije