Pozornica

Pratite nas na Google news

"Kulturica" donosi besplatne predstave za 500 mališana

"Kulturica" donosi besplatne predstave za 500 mališana
Foto: N.N. | "Kulturica" donosi besplatne predstave za 500 mališana
N.N.

Udruženje građana „Centar za mame“ počinje sa realizacijom projekta #Kulturica2019 u utorak 17.septembra, u 18 časova u Gradskom pozorištu Jazavac, kada će biti odigrana prva predstava „Vitez iz Vilsonove“. Revijalni dio počinje u 17 časova.

Događaju će prisustvovati djeca iz Banjaluke i okolnih prigradskih naselja Šargovac i Dragočaj, kao i djeca iz udruženja „Svjetlice-dajte im šansu“ i „Četiri plus“.

Kako je saopštio organizator, osnovna ideja događaja je približiti djeci Banjaluke i okoline pozorišnu umjetnost, naviku i kulturu odlaska u pozorište i postavljanje temelja kulture kao sastavnog dijela odrastanja i obrazovanja, a sve to kroz igru, zabavu, izradu dječijeg “umjetničkog djela”, interaktivno druženje i poklone.

“Cilj projekta 'Mjesec pozorišta za djecu - Kulturica 2019' je dolazak  predškolaca i osnovaca u kulturnu ustanovu tj. Gradsko pozorište 'Jazavac'. Mališani će potpuno besplatno posjetiti predstave, te uživati i u revijalnom dijelu prije početka predstave“, rekli su iz „Centra za mame“, te istakli da ovim projektom žele da utiču na podizanje svijesti javnosti o pozorišnoj umjetnosti  i pravilima lijepog ponašanja u kulturnim  ustanovama.

Uz predstavu „Vitez iz Vilsonove“, u „Jazavcu“ će biti odigrana i predstava „Put po svijetu na trotinetu“ - 24. septembra u 18 časova, a revijalni dio tog dana zakazan je za 19 časova.

„Kroz dvije predstave za djecu koje bi se odigrale u toku dvije sedmice, preko 500 mališana bi dobilo priliku da posjeti ovu kulturnu ustanovu, uživa u predstavi, druženju i poklonima“, naveli su iz tog udruženja.

Kako su pojasnili, revijalni dio osmišljen je kao likovna kolonija koju vodi poznati banjalučki umjetnik Renato Rakić.

“Cilj likovne radionice je  razvoj dječijeg stvaralaštva, drugarstva i  kreiranje umjetničkog djela - Krug sreće. Djeca će prije svake predstave oslikati svojim ručicama dio kruga te će se poslije svih predstava formirati kompletan krug . Zatim se dječije umjetničko djelo prenese u digitalni oblik, dodaju se kratki savjeti o ponašanju u kulturnim ustanovama i dobije se edukativna kampanja za bilborde, sitilajtove i društvene mreže. Ova kampanja će od svakog djeteta napraviti malog junaka i umjetnka te će probuditi osjećaj drugarstva, složnosti i empatije“, zaključili su iz udruženja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije