Pozornica

Kulturno čudo u Ljubinju: Kroz Desin KUD prošlo više od 500 djece

Kulturno čudo u Ljubinju: Kroz Desin KUD prošlo više od 500 djece
Foto: N.N. | Kulturno čudo u Ljubinju: Kroz Desin KUD prošlo više od 500 djece
Vesna Duka

LJUBINJE - Desanka Radić jedan je od najaktivnijih kulturnih radnika u maloj opštini Ljubinje, gdje svi tvrde da je napravila čudo, predvodeći ovdašnje kulturno-umjetničko društvo, iako po profesiji nije ni profesionalni igrač, ni menadžer, ni koreograf.

Ona je u stvari zaposlena u Srednjoškolskom centru "Svetozar Ćorović" u Ljubinju, ali ne kao nastavno, već kao pomoćno osoblje, ali je u dugogodišnjem radu sa članovima KUD "Ljubinje" pokazala veliko pedagoško znanje i umijeće, na način da animira omladinu ovoga gradića za članstvo u društvu u kome ona obavlja sve funkcije.

"Trudim se da budem ne samo pedagog, već svima njima da budem i majka i drugarica, naročito kada smo na putovanjima i kada o svima njima treba majčinski brinuti, ali i sestrinski savjetovati i tako radimo već 17 godina", kaže Desanka.

O koreografijama, koje sama smišlja ili ih je naučila nekada kada je ona igrala folklor najprije u okviru školske sekcije, a kasnije u dubrovačkom čuvenom "Linđu",  Desa, kako je zovu, ne govori mnogo, već objašnjava da se  malo konsultuje sa drugim kolegama, profesionalcima, malo se edukuje preko interneta, a malo uči i od same djece.

Najprije je znanje prenosila na svoju djecu, a onda su njeni mališani okupili svoje drugare, pa je malena Desina družina od 12 članova prerasla u pravo kulturno-umjetničko društvo kroz koje je u Ljubinju prošlo više od 500 djece.

Ne govori ni o tome da se teškom mukom, ponovo najviše zahvaljujuću njoj, društvo snalazi za narodne nošnje, koje sami članovi održavaju, ušivaju, dovezu i dokrpe ono što treba, ne govori ni o skromnim materijalnim mogućnostima, jer im lokalna zajednica pomaže koliko može, ali je to skromno.

"Sreća je što radim u školi, pa sam svakodnevno sa djecom, sa njima se družim, u njima prepoznajem talente, samo mi žao bude kada većina njih ode iz Ljubinja na školovanje nakon srednje škole i napuštaju Društvo, ali sam sa druge strane srećna kada znam da su se tamo negdje lijepo snašli, a još srećnija budem kada čujem da su i tamo nastavili sa folklorom i etno-pjevanjem", kaže Desanka za "Nezavisne".

Uz pomoć lokalnih vlasti, kao i roditelja djece koja su u KUD "Ljubinje", oni umijeće uspijevaju pokazati na gostovanjima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, jer za dalje destinacije nemaju novca, kao ni za proširenje Društva, u kome je zasad stotinak članova, jer gospođa Desa ne može da radi sa većim brojem.

Ponosni na zlatnu statuu Dučića

Kulturno-umjetničko društvo "Ljubinje" među svojim brojnim nastupima i priznanjima izdvaja nedavno održano "Veče folklora pored Trebišnjice" u Trebinju, gdje je, među 900 učesnika iz BiH, Srbije i Crne Gore, njihova Ženska pjevačka grupa osvojila prvu nagradu i zlatnu statuu Jovana Dučića.

"Osim igre i hercegovačkih koreografija, trudimo se i da od zaborava otrgnemo naše etno-pojanje, a ova nagrada u Trebinju, gdje su ocjene davali pravi stručnjaci iz ove oblasti, za nas je potvrda da radimo pravu stvar", kaže Desanka Radić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije