Pozornica

Kusturica: Svijet spektakla produžena ruka religioznosti

Kusturica: Svijet spektakla produžena ruka religioznosti
Foto: N.N. | Kusturica: Svijet spektakla produžena ruka religioznosti

MOKRA GORA - Srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je danas u Drvengradu, gdje se održava "Pozorišni Kustendorf", da je uvijek zaveden svijetom spektakla koji predstavlja produženu ruku religioznosti i da sve više vjeruje da se Bog može tražiti u kulturi.

Kusturica je bio moderator u panel-diskusiji o "Pozorištu u društvu spektakla", koja je održana u okviru Jesenjeg festivala pozorišta.

Panel-diskusija je zapravo razgovor o knjizi Krisa Hedžisa "Imperija iluzija-kraj pismenosti i trijumf spektakla" koja govori o aspektima američkog društva na zanimljiv način koji danas više odgovara čitalačkoj publici od naučnih teza.

Kusturica je rekao da je novinarima da je ovo vrijeme potpuno neopagansko, a da je čitanje misli, telepatija, bila privilegija vremena kada je država bila dio društvenog tabua.

"Vrijeme u kojem živimo je potpuno neopagansko i na najvećem dijelu naše planete je ofirano i potpuno otvoreno, ono je u opoziciji sa tom skrivenom ljudskom potrebom za intimom. Sve je na prodaju i sve je uokvireno na perfekciji slike koja nas je odvojila od hoda ka Svetom Trojstvu, nego nas je same uputula na moguću slavu", istakao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, dioba tog prostora u fiktivnom svijetu postala je trka za komadom slave i slike koja, nažalost, postaje dio propagande.

Kusturica je dodao da je u suprotnosti sa tom idejom jedino vjera u apostolsko hrišćanstvo koje, između ostalog, postavlja onostrane ljudske vrijednosti, koje su davno ispisane krvlju i patnjom takvog hrišćanstva.

On je istakao da je uvijek zaveden svijetom spektakla koji predstavlja produženu ruku religioznosti.

"Kako vrijeme odmiče sve više vjerujem da se Bog može tražiti u kulturi, da je skriven u hemiji koju čovjek luči u trenutku kad se sudara sa predstavom, sa uzvišenim filmom i sportskim događajem", istakao je Kusturica.

Osnivač "Kustendorfa" smatra da u ljudskoj podsvijesti postoje slojevi koji su kroz vijekove pretvarali čovjeka u jedno biće i koje, pored svojih egzistencijalnih problema, uvijek ima vremena da reaguje na ono što se danas pogrdno zove spektaklom i što ga dovodi do katarze.

Panel-diskusija održana je u okviru Jesenjeg festivala pozorišta "Kustendorf" u amfiteatru "Noam Čomski" u Drvengradu.

U panel-diskusiji, kojom je moderirao Kusturica, učestvovali su književnik Milan Ružić, Milorad Vučelić i pozorišni reditelji Mladen Materić i Milan Nešković.

Četvrti Jesenji pozorišni festival "Kustendorf" završava se večeras dodjelom nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije