Pozornica

Kusturica otvorio "Kustendorf"

Kusturica otvorio "Kustendorf"
Foto: Arhiva | Kusturica otvorio "Kustendorf"

Petnaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" večeras je u Drvengradu na Mokroj Gori svečano otvorio njegov osnivač i proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Poslije svečanog otvaranja i performansa posvećenog stvaralaštvu italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija u režiji Milana Neškovića, na programu je film "Perje" egipatskog reditelja Omara El Zohairija.

Priča ovog filma, koji je dva puta dobio nagradu na "Kustendorfu", a u Kanu je dobio glavnu nagradu filmskih kritičara, prati porodicu i neobični doživljaj žene čijeg muža idealistu nezgodnim slučajem mađioničar pretvara u kokošku.

Reditelj i član žirija Dušan Milić rekao je da je ovaj festival uvijek bio specifičan, ne samo na našim prostorima, već i šire.

"Ja sam ovde posle možda desetak godina, nekako me put nije nanosio, evo sada sam došao. Nadam se da će vizuelno iskustvo koje film treba da ponudi biti na vrhunskom nivou", kaže Milić.

Festival, čiji je slogan "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja", održava se sa gostima i pred publikom i trajaće do 10. maja.

Od ukupno 522 prijavljena filma, ove godine za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 15 filmova - 13 igranih i dva dokumentarna iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, NJemačke, Švajcarske, Rumunije, Francuske, Izraela, Portugala, Estonije, Velike Britanije, Slovačke i Poljske.

Međunarodni agent za publicitet filmova Brižit Portije izjavila je da je veoma radoznala da vidi kakav film danas prave mladi autori.

"Bila sam na mnogim festivalima, ove godine na 11 i vidjela sam oko 250 filmova. Ovdje očekujem neka iznenađenja", rekla je Portije.

Kusturica je ranije rekao da će priznanje "Stablo života" biti dodijeljeno glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilu.

Povodom 100 godina od rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija, u okviru retrospektivnog programa biće prikazani filmovi ovog velikog autora, a slogan je replika iz njegovog kratkometražnog filma pod naslovom "Šta su to oblaci?".

U okviru programa "Savremene tendencije", biće prikazani filmovi "Heroj" Asgara Farhadija, "Priča o mojoj ženi" mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, "Jedna sekunda" kineskog režisera DŽanga Jimoua i film "Freda" Žesike Ženei sa Haitija.

Gosti festivala biće režiseri u programskoj cjelini "Savremene tendencije" Omar El Zohairi i Žesika Ženei, koja je i producent filma "Priča o mojoj ženi", Flaminjo Zadra, dok će režiser Asgar Farhadi održati onlajn radionicu.

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao prije jednog vijeka, 1921. godine.

U okviru "Perspektive velikana" biće prikazani filmovi Pjera Paola Pazolinija "Šta su to oblaci?", "Jastrebovi i vrapci" i "Rikota", kao i omnibus "Vještice" i filmovi iz 1922. godine "Nosferatu" Fridriha Vilhelma Murnaua i "Luckaste žene" Eriha fon Strohajma.

Programska cjelina "Novi autori" prikazaće debitantske dugometražne filmove režisera koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu "Kustendorfa" - "Posle zime" Ivana Bakrača, "Murina" hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović i "Dogpurgrl" rumunskog režisera Andreja Huculejaka.

Festival "Kustendorf" održava se u organizaciji produkcijske kuće "Rasta internešnel" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije