Pozornica

"Labudovo jezero" zauvijek pod svjetlima scene

"Labudovo jezero" zauvijek pod svjetlima scene
Foto: N.N. | "Labudovo jezero" zauvijek pod svjetlima scene

MOSKVA - Na sceni moskovskog "Boljšoj teatra" na današnji dan 1877. godine premijerno je izvedeno kultno djelo i balet "Labudovo jezero".

Za ovaj balet u četiri čina muziku je napisao legendarni Petar Iljič Čajkovski tokom 1875. i 1876. godine, po narudžbi direktno "Boljšog teatra" za honorar od 800 rubalja po libretu. Koreografiju za premijeru napravio je Vaclav Reisinger, tadašnji baletmajstor "Boljšog teatra". Međutim, posmatrajući s ove tačke gledišta, premijera je neočekivano loše prošla, ali se balet ipak održao na repertoaru tog teatra do 1883. nakon ukupno 41 izvedbe.

Poslije smrti Čajkovskog, balet je postavljen u Sankt Peterburgu u "Marijinskom teatru" 1895. godine. Za tu izvedbu koreografiju su napravili Marius Petipa, prvi i treći čin, i Lev Ivanov, drugi i črtvrti čin, uz neke korekcije na libretu koju je napravio kompozitorov brat Modest Čajkovski i korekcije na originalnoj partituri, tačnije skraćivanja, koju je napravio dirigent tog teatra Rikardo Drigo. Ta izvedba postala je daleko popularnija pa se danas većina izvedbi "Labudovog jezera" reflektuje upravo na nju. Ostale slavne izvedbe zbile su se 1880. i 1882, a nakon toga 1901. godine ponovno u "Boljšoj teatru" te u Londonu 1911. u izvedbi "Ballets Russes" Sergeja Djagiljeva. Danas ne postoji niko ko ne prepoznije melodiju ovog jednog od najpoznatijih baleta na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije