Pozornica

Lica sa Daunovim sindromom odigrala predstavu u NP RS

Lica sa Daunovim sindromom odigrala predstavu u NP RS
Foto: N.N. | Lica sa Daunovim sindromom odigrala predstavu u NP RS

BANJALUKA - U Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras je premijerno odigrana predstava "Mali princ" u kojoj glumi šest lica sa Daunovim sindromom i ovo je prvi put da u Srpskoj i u okruženju na velikoj sceni nacionalnog teatra nastupaju osobe s tim sindromom.

Upravnik banjalučkog Daun sindrom centra Zoran Jelić rekao je da u predstavi glumi šest lica sa Daunovim sindromom koji su završili Prvu školu glume, a koji su uspješno obavljali poslove konobara u okviru projekta rehabilitacije PAIN.

"Ovom predstavom, koja je organizovana i povodom 10 godina postojanja našeg centra, ali i tri godine od pokretanja rehabilitacionog programa PAIN, takođe, želimo da pokažemo da Daunov sindrom nije bolest kako se često govori, već stanje, a ovo je ujedno i jedan od antistigma projekata", naveo je Jelić.

On je naglasio da je ova predstava znak zahvalnosti šefu Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Ariu Livneu, koji je mnogo učinio za banjalučki Daun sindrom centar i bio veoma aktivan oko uvođenja rehabilitacionog programa za osobe s ovim sindromom.

Jelić je dodao da je cilj ovog centra da se neki od vidova rehabilitacije proširi i na sve osobe sa Daunovim sindromom starije od 19 godina.

Prvu školu glume za osobe sa Daunovim sindromom vodila je glumica i režiser Aleksandra Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije