Pozornica

"Ljetna art scena" na putu samoodrživosti

"Ljetna art scena" na putu samoodrživosti
Foto: N.N. | "Ljetna art scena" na putu samoodrživosti

DERVENTA - Nakon uspješno organizovanog prvog izdanja "Ljetne art scene" prošle godine, kada je realizovano 11 različitih umjetničkih programa, Narodna biblioteka "Branko Radičević", u čijoj se organizaciji i ispred čijeg se platoa održava ovaj festival umjetnosti, počela je s pripremama za drugo izdanje.

"Ove godine nastavljamo s istim ciljem: kupovina polukoncertnog klavira sa tendencijom da festival postane u budućnosti samoodrživ. Zbog pandemije i vremenskih prilika festival će se održavati jednom sedmično tokom jula, avgusta i septembra - koliko nam dozvole vremenske prilike", kazala je za "Nezavisne" u ime organizatora festivala Aleksandra Marilović, književnica.

Po njenim riječima, festival ima kulturno-humanitarni karakter, a konačan iznos sakupljenog novca u toku prošle godine jeste 2.348 KM.

"Već je poznat motiv pokretanja festivala koji je nicao dugo, sa našom željom da pokrenemo festival koji bi okupljao umjetnike različitih branši. Sasvim prirodno se ovdje nametnula želja da to bude pod krovom Narodne biblioteke 'Branko Radičević' ne samo zbog prostora koji plijeni, već i prijemčivosti radnog osoblja na čelu sa direktoricom Mirjanom Plisnić, koja nam je i ove godine obećala pomoć u vezi s organizacijom", ističe Marilovićeva.

Ona dodaje da je prošlogodišnje izdanje održano od jula do oktobra.

"Javljala su se privatna preduzeća, ljudi dobre volje i otkupljivali naše proizvode - knjige, slike, akvarel razglednice, fotografije (poklon učesnika festivala). Uprkos velikoj posjećenosti i odanosti publike, opšta društvena kriza uzrokovana pandemijom nije mogla iznijeti troškove ove ideje u potpunosti", navodi Aleksandra Marilović. Ona još jednom podvlači da je cilj organizatora sakupiti neophodna sredstva za kupovinu polukoncertnog klavira.

"Zašto baš polukoncertni klavir? U Derventi postoji Osnovna muzička škola, a nema salu za održavanje koncerata niti potrebni klavir. Biblioteka raspolaže prekrasnim ambijentom i dobrom voljom radnika. Učenici bi ovdje mogli održavati koncerte, takmičenja... Naš grad bi konačno mogla posjećivati eminentna lica iz ove oblasti. Ostvario bi se sinkretizam umjetnosti. Pomogla bi se održivost kako našeg festivala, tako i drugih ideja. Klavir bi ostao kao trajno javno dobro i zavještanje", jasna je Marilovićeva.

Svi zainteresovani za učešće na festivalu, naglašava Aleksandra Marilović, kao i oni koji na bilo koji način žele dati podršku festivalu mogu se javiti na mail adresu  [email protected].

"Takođe, ispred Narodne biblioteke aplicirali smo na raznovrsne projekte čiji odgovor čekamo i biće transparentan", zaključuje Aleksandra Marilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije