Pozornica

Ljiljani Blagojević i Igoru Galu “Zlatni platan”

Ljiljani Blagojević i Igoru Galu “Zlatni platan”
Foto: Ilustracija | Ljiljani Blagojević i Igoru Galu “Zlatni platan”

U Trebinju će večeras biti otvoren Internacionalni festival mediteranskog i evropskog filma, na kojem će biti prikazana 24 dugometražna i kratka filma.

Posjetioci manifestacije u narednih 6 dana moći će da pogledaju ostvarenja iz zemalja bivše Jugoslavije i evro-mediteranskog regiona.

Prema riječima Peđe Milojevića, selektora i umjetničkog direktora festivala, „Zlatni platan“ - nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu ovaj put dodijeljene su glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu.

- Ovo je peti festival po redu i jako mi je drago što smo ga dočekali sa renoviranim Kulturnim centrom u Trebinju. Imaćemo i radionicu na kojoj će biti rađena kratka ostvarenja i koja će takođe biti prikazana u okviru festivala. Dugometražna ostvarenja su iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Turske, Grčke, Izraela, Češke, Italije i Francuske. Već danas će biti prikazan kratki fim „Imitacije“, reditelja Miloša Mitrovića, koji živi u Kanadi i koji već drugu godinu zaredom učestvuje na festivalu – kaže Milojević.

Na festivalu će ove godine biti i Domagoj Mrkonjić, Kole Angelovski, Nikola Ristanovski, Danica Maksimović, Brankica Sebastijanović, Milan Vasić, Milan Kalinić, Nemanja Ćipranić, Nebojša Glogovac, ali i glumci iz novog dijela „Zone Zamfirove“ – Milan Vasić i Brankica Sebastijanović, te mnogi drugi glumci.

- Zvanično otvaranje festivala predviđeno je kratkim filmom „Igra“, koji odrasle podsjeća da moraju naći vremena za igru i tako oplemenjivati svoju okolinu. Biće prikazan i dugometražni „Rekvijem za gospođu J“, u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, koji je i najnagrađivaniji srpski film u protekloj godini – dodao je Milojević.

Festival mediteranskog i evropskog filma oganizuju „Tangram centar“ iz Beograda i Kulturni centar Trebinje, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvete i kulture RS, uz podršku Uprave za dijasporu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije