Pozornica

Ljubiša Savanović: Oguglali smo na mnoge vrste bolesnog ponašanja

Ljubiša Savanović: Oguglali smo na mnoge vrste bolesnog ponašanja
Foto: N.N. | Glumac Ljubiša Savanović: Oguglali smo na mnoge vrste bolesnog ponašanja

Praizvedba predstave "Hrkači", na kojoj ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) trenutno radi pod rediteljskom palicom Nikole Kolje Pejakovića, koji je i potpisnik teksta, najavljena je na Velikoj sceni pomenute pozorišne kuće za 14. mart, s početkom u 20 časova, dok je prva repriza dan poslije u istom terminu.

Iako će predstava, kako rekosmo, biti izvedena na Velikoj sceni, u glumačkoj podjeli je samo četvoro glumaca. U komadu igraju Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Nikolina Friganović i Danilo Kerkez. Radnja se dešava u vrijeme pandemije virusa korona, a tema predstave, kako je najavljeno, jeste bolest koja leži u svima nama. Više o ovom komadu i procesu rada na istom za "Nezavisne" je govorio Ljubiša Savanović, jedan od glumaca koji će igrati ulogu u novom komadu.

NN: Nova predstava NP RS po tekstu i u režiji Nikole Kolje Pejakovića bila je najavljena pod radnim nazivom "Bolest", a u međuvremenu naziv je promijenjen u "Hrkači". Koji od ova dva naziva je bliži radnji samog komada?

SAVANOVIĆ: "Bolest" je prvi naslov, koji je bliži suštini i prvobitnoj ideji pisca. Drugi naslov "Hrkači" nastao je tokom procesa proba. Djeluje atraktivnije. Kakogod, bitno je da napravimo dobru predstavu i nadam se da ćemo uspjeti do premijere.

NN: Predstava govori o početku pandemije virusa korona, međutim koliko sam shvatio iz najave virus nije jedina bolest koju obrađuje predstava. O kojim sve bolestima društva govorite u komadu "Hrkači"?

SAVANOVIĆ: Komad govori o tome kako smo oguglali na mnoge vrste bolesnog ponašanja i kako nam je to postalo normalno, te kako nam je to pandemija pokazala. Ko je imao oči, vidio je.

NN: Riječ je o komediji. Recite nam nešto o samoj atmosferi prilikom rada i kakva su očekivanja pred premijeru?

SAVANOVIĆ: Glumačka podjela nije broj pa se lakše organizovati. Zaista je divno raditi sa ljudima koji hoće i znaju. U podjeli su Miljka Brđanin, Nikolina Friganović i Danilo Kerkez. Poseban posao odrađuju naša suflerka Svjetlana Popović te Dragana Đedović i Nikola Đaković, mladi asistenti reditelja Nikole Pejakovića.

NN: Praizvedba komada je najavljena za 14. mart. Koliko je važno za Vas igrati tekst ovdašnjeg i savremenog pisca, a koji se tiče aktuelnog trenutka?

SAVANOVIĆ: Naravno da je bitno. Veliki je to događaj za svako pozorište. A malo je pozorišta koja se, kao Narodno pozorište Republike Srpske, mogu pohvaliti ovakvim ljudima na mjestu kućnog reditelja, scenografa, kostimografa, video-dizajnera, a o ansamblu da ne govorim.

NN: Ministarstvo prosvjete i kulture RS poslalo je dopis institucijama kulture o ukidanju mjera o broju prisutne publike na događajima. Pozorišne predstave su već počele igrati pred punim salama. Kakav je osjećaj vratiti se na stari režim rada?

SAVANOVIĆ: Lijepo je. Drago mi je da je tako i nadam se da će tako i ostati.

NN: Koliko ste zadovoljni novom upravom NP RS koja ima zaista ambiciozne planove za ovu godinu?

SAVANOVIĆ: Ako se nastavi i izdrži ovako kako se počelo u prvih nekoliko mjeseci mandata nove uprave, pred našim pozorištem su dobri dani. Nadam se da će tako i biti jer je Narodno pozorište Republike Srpske jako bitna institucija kulture koja mora da okuplja najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije