Pozornica

Ljubiša Savanović o "Zapletu": Dolaze predstave koje njeguju pošteno pozorište

Ljubiša Savanović o "Zapletu": Dolaze predstave koje njeguju pošteno pozorište
Foto: N.N. | Ljubiša Savanović o "Zapletu": Dolaze predstave koje njeguju pošteno pozorište

Trinaesto izdanje Međunarodnog festival glumca "Zaplet" počinje u ponedjeljak, 25. oktobra, sa početkom u 20 časova izvedbom predstave "Moj muž" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

U takmičarskom programu festivala biće izvedeno ukupno pet predstava, a komad "Banjaluka" Gradskog pozorišta "Jazavac" 30. oktobra igraće van takmičarske konkurencije i u čast nagrađenih zatvoriće festival. U utorak, 26. oktobra, s početkom u 22 časa počinje i program "Razgovor sa glumcem", a publici u "Jazavcu" to veče predstaviće se glumica Nikolina Friganović. U istom programu i terminu naredne dvije večeri učestvovaće Nele Karajlić i Andrija Kuzmanović, a više o ovogodišnjem izdanju festivala za "Nezavisne" govorio je Ljubiša Savanović, glumac, organizator Gradskog pozorišta "Jazavac" i selektor 13. "Zapleta".

NN: S obzirom na to da je prošle godine proglašena pandemija te da nije bilo dovoljno premijernih izvođenja u pozorištima, koliko je bio otežan posao selektora Međunarodnog festivala glumca "Zaplet"?

SAVANOVIĆ: Tako je. Prošla godina je bila veoma teška za teatre, malo ko se odlučivao da radi velike projekte. Međutim, to nam je išlo na ruku jer su se pozorišta odlučivala za manje forme, što nama odgovara. "Zaplet" je poznat po tome što se bazira na predstavama manjih gabarita, ali predstavama koje njeguju dobro i pošteno pozorište, tako da smo ove godine imali dobar izbor i slatke muke pri izboru predstava za festival. Odlučio sam se za pet sjajnih predstava koje se bave bitnim stvarima i siguran sam da je pred nama jedan kvalitetan "Zaplet". Publika, po običaju, požuri da kupi ulaznice za predstave beogradskih pozorišta. To je u jednu ruku i normalno, tako je i u većim gradovima. Ali oni koji znaju da cijene pozorište i vole dobru predstavu imaće priliku da i ove godine uživaju u predstavama koje nam dolaze iz manjih sredina, a koje su obilježile sezonu u svojim državama i na festivalima na kojima su gostovale, tako da ove godine na festivalu imamo kolege iz Novog Pazara, čija je predstava "Ako dugo gledaš u ponor" proglašena najboljom na "Sterijinom pozorju" i "Joakimovim danima", koprodukciju prijedorskog i koperskog pozorišta "Jugoslavija, moja otadžbina", koja je proglašena najboljom na "Pozorišnim igrama BiH" u Jajcu i na Festivalu u Čortanovcima, sjajnu komediju iz Varaždina "Enigmatske varijacije", pred kojom su tek festivalski uspjesi, najnoviju režiju Kokana Mladenovića "Aplikacija Voland", koja se bavi sudarom pozorišta i novih medija, i pobjednika Festivala duodrame u Topoli, predstavu "Moj muž".

NN: Šta Vam je bilo najvažnije prilikom selekcije, odnosno koja je najznačajnija zajednička osobina svih najavljenih predstava?

SAVANOVIĆ: Pred nama su predstave iz Srbije, BiH, Hrvatske te koprodukciona predstava pozorišta iz BiH i Slovenije i druga koprodukcija pozorišta iz Srbije i Crne Gore. Kao što rekoh, "Zaplet" nije festival koji igra na grandiozne i izvikane produkcije. Bitno nam je da imamo predstave u kojima mogu da se vide dobre glumačke role i predstave koje se bave stvarima koje nas se tiču. Bitno nam je da sa tih predstava izađete drugačiji. To je ono što veže sve te predstave.

NN: Kako i zašto je "Zaplet" od festivala mladog glumca postao festival glumca, te koliko je ta činjenica pomogla selektorima festivala?

SAVANOVIĆ: Često je velika razlika između profesionalno produciranih predstava i predstava koje rade neformalne grupe. Predstave koje su profesionalno producirane, bilo u nekoj instituciji ili van nje, imaju svoj život, redovno se izvode i žive. Mladi ljudi obično ne čekaju, a i ne treba da čekaju, da ih neko zove da rade nego se često samoorganizuju. Većina takvih predstava nema dug život. Drugi problem je što se i institucionalna pozorišta ne odlučuju često da igraju na mlade u glavnim ulogama, tako da smo došli u problem da nismo mogli da sakupimo dovoljno dobrih predstava u kojima imamo mlade protagoniste. Zato sad u obzir dolaze i predstave sa starijim glumcima, ali i dalje imamo fokus na mlade. Ove godine, recimo, u svakoj predstavi imamo po jednu ulogu koju igra neko od mlađih kolega koja je sjajna. Takođe, i dalje imamo nagrade za najboljeg mladog glumca i glumicu.

NN: Uz predstave, tu je i prateći program "Razgvor s glumcem", koji se dosad pokazao kao vrlo atraktivan za publiku. Da li ste razmišljali da snimate ove razgovore, koji obično budu živi intervjui, odnosno duo-drame, te ih tako ponudite i publici na internetu?

SAVANOVIĆ: Prošle godine smo snimali razgovor s Goranom Bogdanom i emitovali ga. I ove godine će se razgovori snimati i biće emitovani.

NN: Bez obzira na poteškoće prouzrokovane poznatom situacijom, "Zaplet" je održan i prošle, a biće i ove godine. Koliko je truda i volje bilo potrebno za ovako nešto?

SAVANOVIĆ: Mnogo. Ali nikad nije bio problem trud ni naša želja da nešto napravimo i ostavimo gradu i sugrađanima. Eto sreće da svi oni koji dođu da kritikuju uzmu i sami naprave nešto svoje. To bi već bilo nešto.

NN: Festival u čast nagrađenih zatvara predstava "Banjaluka", koja je nedavno imala premijeru u Gradskom pozorištu "Jazavac". Da li ste zadovoljni reakcijama i kakvu budućnost prognozirate predstavi s obzirom na to da se na početku za premijerna izvođenja tražila, a prepostvljam i dalje traži, karta više?

SAVANOVIĆ: Prezadovoljan sam reakcijama jer predstava nije nikog ostavila ravnodušnim. Svako ko je gledao predstavu ima svoj doživljaj "Banjaluke". Mi smo ponudli svoj doživljaj rađen po tekstovima sedam autora. Nemoguće je da se svima (ne)dopadnu svi ti uglovi gledanja na Banjaluku. Pri tom, na sceni imamo jednu sjajnu glumačku ekipu kojoj je rad na ovoj predstavi, siguran sam, bio veoma koristan. Predstavili smo i mladog reditelja Nikolu Bundala, potvrdili visoke domete ostalih članova autorskog tima. U svakom slučaju, mislim da imamo još jednu dobru predstavu koja će biti dugo na repertoaru i na koju će publika rado dolaziti.

NN: Koji su budući, postfestivalski planovi Gradskog pozorišta "Jazavac"?

SAVANOVIĆ: U pripremi je koprodukciona predstava "Ne igraj na Engleze" po tekstu Vladimira Đurđevića, koju radimo s Teatrom "Fedra" iz Bugojna u režiji Marka Vukosava. Nakon toga, početkom decembra, premijerno ćemo izvesti jedan popularan naslov za djecu i to će biti predstava koju ćemo igrati za novogodišnje praznike, ali koja će i nakon toga biti na repertoaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije