Pozornica

Lutkari u Istočnom Sarajevu bili su jači od kovida 19

Lutkari u Istočnom Sarajevu bili su jači od kovida 19
Foto: Srna | Lutkari u Istočnom Sarajevu bili su jači od kovida 19

Direktor pozorišta "Boško Buha" iz Beograda Igor Bojović ocjenjuje da je organizacija ovogodišnjeg 21. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" u Istočnom Sarajevu bila izuzetno dobra, uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom korona.

"Na ovogodišnjem Festivalu, koji je održan od 28. septembra do 2. oktobra, kao da nismo ni osetili tu krizu, koja je iz korena promenila naše živote. Ljudi su sa raznih strana došli sa predstavama, koje su odigrane i koje su bile dobre, bez obzira na kovid 19 i na brojne prepreke, kao i obavezne mere zaštite koje su u potpunosti ispoštovane", rekao je Srni Bojović, koji je bio predsjednik stručnog žirija "Lut festa 2020".

On ističe da je kvalitet odigranih lutkarskih predstava bio na nivou kvaliteta repertoara pozorišnih kuća koje su smogle snage da dođu na Festival u Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, nisu se ni mogla očekivati najreprezentativnija djela gostujući pozorišta, ali je standarad Festivala, kada je kvalitet predstava u pitanju, očuvan na očekivano visokom nivou.

"To je i ovaj put 'Lut festu' obezbedilo visok rejting, a osim ocene stručnog žirija svakako je veoma bitna pozitivna reakcija publike, mališana koji su sa velikim interesovanjem i pažnjom ispratili sve predstave, uz puno smeha, veselja i aplauza", rekao je Bojović, čija matična kuća Pozorište "Boško Buha" večeras u Beogradu slavi 70 godina postojanja.

On smatra da u vrijeme epidemije virusa korona lutkarska pozorišta imaju određenu prednost u odnosu na "ozbiljna pozorišta", odnosno dramske glumce, iz prostog razloga što su oni na neki način bezbjedniji na sceni jer koriste lutke kao zaštitu i mogu na taj način da "sve više ponište sebe, a što više života daju lutki koju vode na sceni".

Bojović je podsjetio da je danas u 11.00 časova održana promocija monografije koja je pripremljena povodom 70 rođendana Pozorišta "Boško Buha" i o kojoj su, osim njega, govorili i Milan Karadžić, Ljubivoje Ršumović, Nenand Nenadović, Ana Janković i Milena Depolo.

On je dodao da će večeras u 20.00 časova, uz sve propisane mjere zaštite od virusa korona, biti izvedena predstava "Snežana i sedam patuljaka", po tekstu Ljubivoja Ršumovića i u režiji Snežane Trišić.

Igor Bojović rođen je 27. maja 1969. godine u Nikšiću. Dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu završio je 1995. godine kao student generacije Univerziteta umetnosti, dok je 1997. godine pohađao Internacionalnu školu dramaturgije pri Kraljevskom dvorskom pozorištu u Londonu.

Autor je većeg broja dramskih tekstova, ali prije svega važi za jednog od najplodnijih i najistaknutijih domaćih dramskih pisaca za djecu. Drame su mu izvedene na skoro svim scenama u Srbiji i prevedene na francuski, bugarski, makedonski, italijanski, engleski, ruski i turski jezik.

Dobitnik je Sterijine nagrade za dramske tekstove "Mačor u čizmama" 1995. i "Izvanjac" 1996. godine.

Dramski tekst za djecu "Crvenkapa" uvršten je u školski program za četvrti razred osnovne škole i objavljen je u čitanci, a dramski tekstovi "Izvanjac" i "Ženidba kralja Vukašina" su u obaveznoj lektiri za osmi i deveti razred u Crnoj Gori.

Za ukupan doprinos dramskom stvaralaštvu za djecu, 2004. godine dobio je Zmajevu nagradu.

Dugogodišnji je predsjednik srpskog ogranka UNIMA, najznačajnije svjetske lutkarske organizacije.

Bio je direktor Drame i dramaturg Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, a od 1998. do 2012. godine bio je upravnik Pozorišta lutaka "Pinokio" u Zemunu.

Od 2012. do 2014. bio je umjetnički direktor, a od 2016. godine je direktor Pozorišta "Boško Buha" u Beogradu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije