Pozornica

"Mala sirena" premijerno u Banjaluci: Planetarno poznata bajka na daskama DP RS

"Mala sirena" premijerno u Banjaluci: Planetarno poznata bajka na daskama DP RS
Foto: Velibor Tripić | "Mala sirena" premijerno u Banjaluci: Planetarno poznata bajka na daskama DP RS

BANJALUKA - Predstavu "Mala sirena", rađenu po planetarno poznatoj bajci Hansa Kristijana Andersena i u režiji čuvene bugarske rediteljke Biserke Kolevske, ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) premijerno će izvesti na velikoj sceni ove kuće u četvrtak sa početkom u 18 časova.

O predstavi govorili su Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS, Duško Mazalica, umjetnički direktor, Miro Janjanin, autor muzike, Bisera Kolevska, rediteljka, te glumci Đurđa Vukašinović, Božana Bijelić i Aleksandar Runjić.

"Zadovoljstvo mi je da drugi put u mojoj karijeri, a u ovoj kući sedmi put radi Bisera Kolevska, rediteljka koja je sa razlogom dobila Plaketu grada Banjaluka za sve ono što je svojim talentom i svojom nevjerovatnom misijom u umjetnosti učinila sa glumcima Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Njene su predstave ovjenčane zaista velikim nagradama koje su danas trofeji ove kuće", kazala je Ljiljana Labović Marinković, istakavši da je za scenografije i lutke zadužena Svila Veličkova, koja takođe dolazi iz Bugarske.

Sama rediteljka podsjetila je da sa DP RS sarađuje još od 1998. godine.

"Mnogo volim glumce ove kuće i rad sa njima. Već 25 godina radimo zajedno. Ovaj put za mene je veliko iznenađenje bio Mali princ koji je visok dva metra. On nikad nije učio lutkarstvo, a bio je odličan partner svim glumcima koji imaju ogromno iskustvo u lutkarstvu", istakla je Kolevska.

Janjanin je otkrio da je ispočetka htio da odbije poziv za saradnju iz DP RS.

"Kada me direktorica pozvala, nisam sa oduševljenjem prihvatio da radim, da budem iskren, jer dobio sam zadatak da uradim deset pjesama. Za ozbiljan album danas se ne radi toliko. Sve bi to bilo lijepo da su to pjesme u ritmici i u stihu, nego tu nije bilo ni stiha ni ritmike. Da Ljiljana Labović nije bila jako uporna, sigurno bih odustao. Rekao sam na kraju da ću pokušati, ali nisam vjerovao da ću uspjeti. Onda smo mic po mic napravili nešto što mislim da je u posljednjih deset godina moj najzahtjevniji projekat", naveo je Miro Janjanin, obrazloživši da je konačnim rezultatom jako zadovoljan, te da misli da je ispoštovao rediteljsku zamisao da  muzika bude u funkciji predstave, a ne predstava u funkciji muzike.

Božana Bijelić istakla je da u predstavi tumači lik Vještice hobotnice.

"Moram reći da je to jedini negativni lik u predstavi i baš sam uživala, jer rijetko imam priliku da igram negativne likove. Željeli smo da vještica ne bude strašna, pa smo uz neku malu dozu komike htjeli da prikažemo djeci da su ti negativni likovi u stvari nesrećne, neostvarene, tragikomične osobe i da ne proizvedemo strah, nego smijeh", navela je Božana Bijelić. Njena koleginica Đurđa Vukašinović kaže da tumači ulogu Male sirene i da je to dosad najzahtjevnija uloga u njenoj karijeri.

"Sa Biserkom je jako teško raditi, ali je i izazovno. Ona je perfekcionista, jer ne dozvoljava da bilo ko spava u procesu. Ona jednostavno izvlači maksimum iz svih nas", ispričala je Vukašinovićeva.

Aleksandar Runjić dodaje da je ovo njegova druga predstava u DP RS.

"Zaista je bilo zahtjevno, jer se u životu nisam susreo sa lutkom osim na Akademiji kod profesora Nenada Bojića. Prepustio sam se rediteljki i nadam se da smo uspjeli nešto da uradimo", naveo je Runjić, koji je postao novi član ansambla DP RS.

Duško Mazalica na kraju zaključuje da je "Mala sirena" jedna od omiljenih bajki male publike, jer priča o velikoj ljubavi i o tome da se za tu ljubav treba žrtvovati.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije