Pozornica

Male balerine sanjaju da otplešu "Labudovo jezero" (FOTO)

Male balerine sanjaju da otplešu "Labudovo jezero" (FOTO)
Foto: Dražan Pozderović | Balet nije samo umjetnost, on je i zanat (FOTO)

BANJALUKA - Igranje baleta je za mnoge djevojčice bilo samo san s obzirom na to da je posljednja škola baleta u Banjaluci otvorena davnih osamdesetih godina, otkad je ovaj ples zapao u sjenu drugih oblika umjetničkog izražavanja.

Danas, godinama kasnije, Republika Srpska dobila je prvu osnovnu školu baleta i ovu najstariju plesnu tehniku prvi put stavila u okvire institucije.

Naime, prošle godine Muzička škola "Vlado Milošević" iz Banjaluke pokrenula je inicijativu da se preregistruje u umjetničku školu, kako bi pod njenim krovom prvi put u Republici Srpskoj bila otvorena i osnovna baletska škola.

"Balet nije samo vid umjetnosti, danas je to zanat u rukama", kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" Damir Jovanić, direktor umjetničke škole "Vlado Milošević".

Prema njegovim riječima, svjedoci smo kulturne ekspanzije u Republici Srpskoj, a po svemu sudeći, osnivanje i otvaranje baletske škole za najmlađe dočekali su "savršen teren" jer su kapaciteti već popunjeni. Sada ih muče slatke muke jer će morati organizovati prijemni ispit pri upisu nove generacije.

"Ponosno možemo reći da našu prvu generaciju čine 23 mlade balerine", kazao je Jovanić, dodavši da su i dječaci dobro došli jer su baletani u ovoj branši veoma traženi.

"Drago mi je što sam direktor u vremenu kada naša kulturna scena doživljava preporod i to će se tek vidjeti u godinama koje slijede", dodaje Jovanić.

Institucionalizovati balet, odnosno staviti ga pod okvir i krov državne škole koju mogu da pohađaju svi, gdje se radi redovno, planski i sistemski je dosad bilo samo misaona imenica.

Za djevojčice i dječake ovakav razvoj situacije znači da će po završetku osnovne škole, pa potom i srednje steći zvanje profesionalnih, odnosno verifikovanih balerina i baletana. Tada će biti u vrhuncu svoje plesne snage, a kako Jovanić kaže, grad obavlja svoj dio posla kako bi ih po završetku školovanja dočekao i primio na scenu širom otvorenih ruku.

"Država i grad će uraditi sve da ove mlade ljude zadrži na našoj sceni. Oni spremaju prostor, dok mi spremamo kadar i kada se udružimo - to će biti fantastično", kaže Jovanić.

S tim u vezi, mnogi koraci tek slijede, ali je Jovanić više nego optimističan jer, kako navodi, kako su uspjeli da osnuju osnovnu školu, tako planiraju dok prva generacija stasava organizovati i srednjoškolski nivo obrazovanja, s tim da i visokoškolsko obrazovanje u okviru Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci nije nedostižan cilj.

Ovo nije samo želja, nego i plan da ovaj umjetnički smjer ožive i preporode, da na banjalučkoj sceni ne bude rijetkost vidjeti izvođenje neke baletske tačke.

Polaznice prve generacije, zasad sve djevojčice, nisu mogle sakriti svoje uzbuđenje kada smo razgovarali s njima prije izlaska na scenu, iako im scena nije strana jer je ovo već drugi put da zajedno nastupaju.

A iza njihove umjetničke slobode stoji neizmjerna podrška njihovih roditelja...

Ovo je važno istaći jer se radi o jako maloj djeci, a kako Jovanić kaže sve više roditelja podržava svoje mališane i prepoznaje značaj njihovog bavljenja umjetnošću do te mjere da su brojni roditelji spremni na žrtvu.

"Da li je to pjevanje, sviranje ili ples, mladi ljudi koji odrastaju uz umjetnost, razvijaju se u atmosferi koja eliminiše svaku potrebu za agresijom", kazao je Jovanić te dodao da su ovi mališani posebni, a to potvrđuje činjenica da u godinama njegovog rada nikad nisu imali slučaj vršnjačkog nasilja u školskim klupama.

Iako radost nisu mogle sakriti, mlade balerine tremu pred nastup ili nisu imale ili su dobre krile.

Mlada balerina Tara za "Nezavisne" je ispričala kako je njen prvi susret sa baletom bio kada je vidjela svoje starije sestre kako plešu.

"Kada sam vidjela kako plešu i skaču poželjela sam isto", kazala je Tara, koja nam je ujedno objasnila i razliku između modernog i klasičnog baleta, a iako ima šest godina već zna koji joj je omiljeni smjer.

Da balet nije samo ples nego i druženje kazala nam je i devetogodišnja Nika.

"Krenula sam na balet sa svoje dvije prijateljice i jako mi se sviđa", rekla je ona, dok prijateljice Jeca i Dunja dijele njeno mišljenje i, kako kažu, plesaće balet dok god budu mogle.

Pored discipline i ljubavi prema baletu, ove djevojčice dijele jednu želju, a to je da jedan dan na sceni zajedno otplešu baletsku tačku "Labudovo jezero", a, po svemu sudeći, ovo neće ostati samo želja.

U slučaju da djevojčice tokom treninga ili nastupa naprave grešku, tu je da ih ispravi njihova učiteljica Brižida Karabašić, koja ove mlade dame obučava.

Djevojčice kažu da Brižida nije stroga, a kako je ona kazala za "Nezavisne", iako je balet dril, ona ga svojim učenicima predstavi kroz zabavu i igru.

"Morate sve postaviti na svoje mjesto. Čak i ako se naljute, zajedno se odljutimo i nastavimo dalje", kazala je Karabašićeva.

Kako djevojčice hvale svoju učiteljicu, tako i ona o njima govori samo najljepše, ističući da su to mlade djevojke građene i spremne na ovaj ples.

"Ne samo što su lijepe, one imaju sve predispozicije za balet", kazala je Karabašićeva.

Djevojčice su imale svoj premijerni novogodišnji nastup u decembru prošle godine, a drugi put su na sceni zablistale na Svetosavskoj akademiji u Banjaluci, kada su ih predstavnici grada pozvali da svojom baletskom tačkom obogate ovogodišnji program.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije