Pozornica

"Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice" večeras na sceni NPS

"Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice" večeras na sceni NPS
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | "Marlen Ditrih: pet tačaka optužnice" večeras na sceni NPS

SARAJEVO - Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras će biti izvedena dramska predstava "Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice" autora i režisera Harisa Pašovića.

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich gledaćemo jednu od najboljih glumica u regionu Mirjanu Karanović. Pored Mirjane u predstavi igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

"Marlene Ditrih je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Ditrih, u kojem je optužena zbog svog životnog stila, svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici, svoje nezavisne prirode, svog erotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata", izjavio je reditelj predstave Haris Pašović.

U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu.

"Marlen odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom", dodao je Haris Pašović.

Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac. Dizajn kostima: Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža, kompozitor je Dino Šukalo i studio "Modra rijeka". Dizajn svjetla: Branislav Milinković, video art: Dino Hujić, direktor fotografije: Alen Alilović i video produkcija: Source production.

"Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice" autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije