Pozornica

"Marlene Dietrich" na Viminacium festu

"Marlene Dietrich" na Viminacium festu
Foto: Velija Hasanbegović | "Marlene Dietrich" na Viminacium festu

SARAJEVO - Predstava "Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice" autora i reditelja Harisa Pašovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, biće izvedena sutra sa početkom u 21 čas u sklopu programa VI Viminacijum festa.

Kako su saopštili iz Narodnog pozorišta Sarajevo, predstava će biti izvedena na lokalitetu arheološkog parka Viminacium.

"Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini", zapisao je o predstavi Harisa Pašovića, autor i reditelj.

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich nastupa Mirjana Karanović, a ostatak podjele čine Enes Salković, Mona Muratović i Elmir Krivalić.

"Napisao sam dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila, svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici, svoje nezavisne prirode, svog erotizma i svog učešća u američkoj vojsci tokom Drugog svjetskog rata", navodi Pašović.

Dodaje da u drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala vanbračne veze i da je izdala svoju zemlju.

"To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu. Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom", zapisao je Haris Pašović.

Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, a dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj. Kompozitor predstave je Dino Šukalo i Studio "Modra rijeka". Za dizajn svjetla zadužen je Branislav Milinković, a za videoart Dino Hujić. Direktor fotografije je Alen Alilović, a videoprodukcija je "Source production".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije