Pozornica

"Masleša" na desetodnevnoj turneji u Holandiji

"Masleša" na desetodnevnoj turneji u Holandiji
Foto: N.N. | "Masleša" na desetodnevnoj turneji u Holandiji

BANJALUKA - Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" iz Banjaluke trenutno se nalazi na desetodnevnoj turneji u Holandiji. Maslešovci će boraviti u Najmegenu kao gosti holandskog folklornog ansambla "Kansembl", sa kojim su ostvarili saradnju na nekoliko projekata.

"Saradnja 'Masleše' i direktora ansambla 'Kansembl' datira još od osamdesetih, kada je gospodin Gus van Kan boravio više od pola godine u tadašnjoj Jugoslaviji i bio aktivan u 'Masleši' kao dio igračkog sastava. Od tada je njegovo oduševljenje našom kulturom i tradicijom samo raslo, te se kontakt obnovio 2017. godine kada je više od 20 članova 'Kansembla' boravilo u Banjaluci na sedmodnevnom seminaru na temu narodnih igara i pjesama našeg naroda", rekao je za "Nezavisne" Nemanja Knežević, direktor ovog banjalučkog ansambla.

Rezultat tog seminara bio je i dolazak mlade Efi Derksen u Banjaluku, gdje je boravila čak tri mjeseca, redovno dolazeći na probe "Masleše", nakon čega je nastupila na godišnjem koncertu izvođačkog ansambla i ženske pjevačke grupe.

Zbog svega navedenog, ansambli "Masleša" i "Kansembl" će realizovati zajednički koncert u pozorištu u Najmegenu, dok je predviđena i posjeta Amsterdamu.

"Nakon prvog dijela boravka u Holandiji, selimo se u mjesto Varfum na 54. međunarodni festival folklora, koji traje od 25. juna do 1. jula. Ovo je jedan od najstarijih festivala folklora u svijetu, a svakako najvažniji u Holandiji. U prilog tome ide činjenica da je direktor festivala ujedno i direktor CIOF-a za Holandiju", rekao je Knežević.

Banjalučki ansambl će svoje umijeće predstaviti zajedno sa ansamblima iz Kine, Brazila, Bolivije, Bocvane, Rumunije, Kazahstana, Porto Rika, Novog Zelanda, Južne Afrike i Holandije.

Ovom turnejom "Masleša" otvara sezonu međunarodnih putovanja, jer već u periodu avgust - septembar slijede gostovanja u Makedoniji, Italiji i Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije