Pozornica

Međunarodni festival glumca "Zaplet 14": "Bog masakra" uz kojeg se i smije i plače

Međunarodni festival glumca "Zaplet 14": "Bog masakra" uz kojeg se i smije i plače
Foto: Aleksandar Čavić | Međunarodni festival glumca "Zaplet 14": "Bog masakra" uz kojeg se i smije i plače

BANJALUKA - Šta jedna superzaštitnički nastrojena majka jedanaestogodišnjeg dječaka radi na "Zapletu"? Pa uživa u odličnoj predstavi u kojoj glavni lik tumači druga superzaštitnički nastrojena majka jedanaestogodišnjeg dječaka, istovremeno zasmijana i šokirana komičnim prepoznavanjem u roditeljskim dilemama i traženju ispravnih odluka.

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala glumca "Zaplet", koje se održava pod sloganom "U krugu porodice", otvoreno je u subotu veče uvodnim "porodičnim riječima" glumca Velimira Blanića i putopisca Roberta Dacešina u Gradskom pozorištu "Jazavac" te premijerom predstave "Bog masakra". Riječ je o tekstu savremene francuske spisateljice Jasmine Reze, i to u režiji Slađane Kilibarde, poznate banjalučkoj publici i po predstavama "Malo blago" i "Stranci u noći". U ulogama dva bračna para našla se ekipa s kojom, sa sigurnošću se može reći, nema greške: Nikolina Friganović, Nataša Perić, Boris Šavija i Ljubiša Savanović.

Prije gledanja predstave, privučeni tim mračnim naslovom i nestrpljivi u želji da saznamo što više, na internetu smo našli rečenicu koja kaže: "Nema kontinenta na kojem ovaj komad nije igran". Čim se podigla pozorišna zavjesa bilo nam je jasno i zašto… Ubjedljivost likova i u njihovom komičnom i u njihovom mračnom segmentu je više nego zavodljiva. Tema je univerzalna, jedna od onih koje obmotavaju cijelu kuglu zemaljsku i jednako moguća u svakoj njenoj pori - od tamnoplavih ledenih sjevernjačkih predjela do spržene pustinjske Afrike, te zamka u koju se lako upada čak i ukoliko ste mag u području psihologije i mentalnog zdravlja.

Protagonisti predstave su dva bračna para, koja se nalaze s ciljem da riješe nesuglasice između svoje djece. U jednom uglu tog nevidljivog ringa, u bijelom dresu bogatih, nalazi se Anet, koju tumači Nataša Perić, žena uglednog advokata (Boris Šavija), nezainteresovanog za sve osim za svoj posao, i majka jedanaestogodišnjeg djeteta koja je vrlo nezadovoljna svojim, prije svega, bračnim (ne)životom, odnosno odsustvom muškarca iz svog života. Ona se neopravdano vrlo zaštitnički ponaša prema svom djetetu, gurnuvši ga tako još dalje u sunovrat pogrešnih roditeljskih odluka.

Neprikosnovena Nikolina Friganović, mama iz suprotnog ugla ringa, igra Veronik, majku i suprugu u dresu - manje bogatih, ali ništa manje mišićavih, koja je takođe nezadovoljna ne odsustvom, nego prisustvom supruga (Ljubiša Savanović). To je žena koja nije ostvarena u profesionalnom smislu, tragedija i komedija u jednoj osobi, čija frustracija na kraju prelazi u fanatizam. Nakon ušećerenog uvoda u pokušaj mirenja maske su brzo pale, a rukavice su bačene u lice. I svi su odreagovali, ali malo ko smisleno.

"Dnevna soba bez realizma pretvorila se u neki univerzalni sportski teren, a zaraćene strane u sportske dvojce spremne da odnesu pobjedu po svaku cijenu, bez obzira na žrtve. Ova predstava je uz sve ostalo (duhovito, lucidno, brutalno, pomaknuto) priča o tome da li smo kadri biti dobri roditelji i gdje su u takvoj konstelaciji djeca, a gdje mi koji ih pripremamo za budući život", opisujući ovaj komad izjavila je, između ostalog, Kilibarda.

Predstava domaćina, tradicionalno, izvedena je van takmičarskog programa. Ono što je još važno naglasiti jeste da je ovo i prva premijera Gradskog pozorišta "Jazavac" u sezoni 2022/2023. te da je "Zaplet" počeo rođendanom Gradskog pozorišta "Jazavac" - 16 godina rada i postojanja obilježili su 20. oktobra.

Na "Zapletu" u takmičarskom programu biće odigrano pet predstava iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Festival će 28. oktobra zatvoriti stendap "U procesu" Srđana Dinčića, a publika će imati priliku da pogleda izložbu likovnih radova "Samo sam se igrala" Vladimirke Velage, studentkinje druge godine banjalučke Akademije umjetnosti. U programu "Razgovor sa glumcima" publici će se predstaviti Miloš Timotijević, Tamara Dragićević, Boris Šavija i Milan Marić. U takmičarskom programu festivala učestvovaće predstave "Realisti" Teatra "Exit" iz Zagreba (23. oktobar), "Naš sin" Fonda "Hartefakt" iz Beograda (24. oktobar), "Tihi udah" Mestnog gledališča Ljubljana (25. oktobar),  "Siročad"  Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (26. oktobar) i "Pluća" u koprodukciji "Madlenianuma" i "Maradora" (27. oktobar). Početak svih predstava je u 20 časova.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine reditelj i animator Mladen Đukić, glumica Snježana Mišić i multimedijalni umjetnik Marko Dukić. Žiri dodjeljuje nagrade za najbolju predstavu, najboljeg glumca i glumicu te za najboljeg mladog glumca i glumicu. Svako veče će publika birati glumca, odnosno glumicu večeri.

I za kraj: "Jazavče", srećan ti rođendan! I da nam potraješ!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije