Pozornica

Međunarodni festival horova "Zlatna vila" od 8. do 12. maja

Međunarodni festival horova "Zlatna vila" od 8. do 12. maja
Foto: Srna | Međunarodni festival horova "Zlatna vila" od 8. do 12. maja

PRIJEDOR - Međunarodni festival horova "Zlatna vila" u Prijedoru počinje u utorak, 8. maja, kada će biti otvoreno prvo veče Revije dječijeg horskog pjevanja "Mala Vila" koja će u dva dana okupiti 14 dječijih horova prijedorskog vrtića i osnovnih škola.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će ovo ujedno biti prva u nizu manifestacija kojima se obilježava 16. maj - Dan grada.

"Renomirani međunarodni horski festival realizuje se u novom formatu koji podrazumijeva produženje trajanja, novi način takmičenja i nagrađivanja, kao i proširen obim pratećih programa", izjavio je Đaković.

On je dodao da se festival ove godine sastoji iz takmičarskog i revijalnog dijela i da su svi programi koncipirani tako da horovima omoguće što veći broj nastupa.

"Kao organizatori smo imali komentare da učesnici dolaze izdaleka, a da se pred publikom pojavljuju samo dvadestak minuta i teže je bilo dobiti horove za takmičenje, tako da će sada takmičenje trajati šest dana, a zvanični takmičarski tri dana i vjerujemo da će biti prilike da se horovi čuju u više navrata", rekao je Đaković.

Učesnici 18. međunarodnom festivalu horova "Zlatna vila" su Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara, Mješoviti hor KUD-a "Stiv Naumov" iz Bitolja, Akademski hor "Obilić" AKUD-a "Branko Krsmanović" Univerziteta u Beogradu, Omladinski i studentski hor ruskog Državnog univerziteta Irkutsk, Mješoviti hor "Una" iz Novog Grada, Mješoviti hor "Partijum" iz Segedina, Oratorijski zbor crkve Svetog Marka iz Zagreba, te Mješoviti hor "Punkt" Praškog konzervatorijuma.

Šef gradskog Odsjeka za kulturu i koordinator festivala Zoran Stanić je novinarima potvrdio da će takmičarski dio festivala trajati od 10 do 12. maja i da će se odvijati u tri dijela i to kao takmičenje za Nagradu publike, za festivalske medalje i takmičenje za Gran-pri Festivala - Plaketa "Zlatna vila".

"Naš festival je doživio punoljetstvo i tokom ovih godina je sazrijevao od horskog natpjevavanja do renomiranog međunarodnog festivala. Mi smo tokom vremena osluškivali i učesnike i goste i došli do jednog formata koji će, vjerujemo zadovoljiti sve", rekao je Stanić.

On je potvrdio da će prve dvije festivalske večeri, osam horova, nastupati u konkurenciji za nagradu publike, a u prijepodnevnim časovima, pred žirijem i ostalim horovima, takmičiće se za festivalske medalje.

Četiri prvoplasirana hora u takmičenju za medalje, nastupiće 12. maja na finalnoj večeri pred žirijem i publikom na takmičenju za Plaketu "Zlatna vila".

Nagrade u takmičarskom dijelu će se dodjeljivati na osnovu ocjena žirija u sastavu - Vesna Šouc Tričković, predsjednik, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Jozef Surovik, višestruko nagrađivani dirigent iz Češke, osvajač Nagrade publike na "Zlatnoj vili" 2016. godine i Rade Radović, profesor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Pored glavnih nagrada, žiri će horovima dodijeliti i šest specijalnih priznanja za određene segmente horskog pjevanja.

Osim "Male Vile", revijalni dio festivala obilježiće i Revija horskog pjevanja "Eho Zlatne vile" koja će biti održana u Narodnom pozorištu u Banjaluci sa željom organizatora da i banjalučkoj publici prezentuje festival, kao i da horovima omogući nastup i u najvećem gradu Republike Srpske.

Pop hor "Krsmanac", novi hor u porodici AKUD "Branko Krsmanović" Univerziteta u Beogradu, nastupiće u pauzi posljednje festivalske večeri.

Oratorijumski zbor Crkve Svetog Marka iz Zagreba pjevaće tokom mise u Crkvi Svetog Josipa u Prijedoru, a horovi "Obilić" i "Krsmanac" biće u gostima kod članova SPD "Vila".

Izvršni organizator 18. Festivala horova "Zlatna vila" je Grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Sponzor Nagrade publike je kompanija "Arcelor Mital", medijski partner Radio-televizija Republike Srpske, a lokalni medijski pokrovitelj - "Kozarski vjesnik".

Prijatelj Festivala je Fabrika keksa i vafla "Mira" iz Prijedora, članica "Kraš" grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije