Pozornica

Pratite nas na Google news

Međunarodni festival komedije u Mostaru s domaćim snagama

Međunarodni festival komedije u Mostaru s domaćim snagama
Foto: N.N. | Međunarodni festival komedije u Mostaru s domaćim snagama
Nevena Vržina

MOSTAR - Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2020" biće održan od 25. do 30. septembra ove godine u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, u kojem se inače i održava. Festival je trebalo da bude održan u aprilu, ali je odložen zbog pandemije virusa kovid-19.

"S namjerom da podržimo domaću produkciju te istovremeno smanjimo rizike koje sa sobom nosi dolazak umjetnika iz drugih država, odlučili smo da izvršimo reselekciju predstava, te će ovogodišnji program festivala biti okrenut bh. produkciji i pozorištima", saopštili su iz mostarskog pozorišta.

Festival će biti otvoren predstavom "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na repertoaru će biti i predstava "Istina" Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića. Predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju i predstavu "Identitluk" nastalu prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak, 28. septembra, rezervisan je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu "Putovanje" Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala publika će uživati u izvedbi predstave "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. septembra ceremonijom dodjele nagrada, te izvedbom predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi "Čorba od kanarinca" autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih opštine Centar Sarajevo.

Pored takmičarskog, festival će i ove godine imati značajan dio pratećih sadržaja koji će biti objavljeni neposredno prije početka festivala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije