Pozornica

Međunarodni festival pozorišta za djecu 21. put počinje u nedjelju

Međunarodni festival pozorišta za djecu 21. put počinje u nedjelju
Foto: Milan Rakulj | Međunarodni festival pozorišta za djecu 21. put počinje u nedjelju

BANJALUKA Dvadeset prvi Međunarodni festival pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) svečano će biti otvoren u nedjelju s početkom u 18 časova, nakon čega će mališani uzrasta od sedam i više godina moći da uživaju u prvoj festivalskoj predstavi.

U pitanju je "Bela Griva" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda.

"Bela Griva je divlji konj, usamljenik kojem je za galopiranje potrebno beskrajno prostranstvo. Ponosni vitez sa sopstvenom voljom i zakonima postaje plijen za ljude koji ne poštuju njegovu slobodu, već žele da njim vladaju. Folko, dječak koji odrasta u sličnim uslovima kao konj, jedini u njemu vidi prijatelja. Ljubav između malog ribara i razuzdanog konja prerasta u njihovu zajedničku borbu za slobodu, koju na kraju plaćaju životom. Ljudi koji žele da zarobe i ovladaju životinjom, narušavaju prirodu i nisu dostojni da sa drugim bićima dijele ovu planetu", stoji u opisu predstave "Bela Griva", koja je rađana po motivima pripovijetke Renea Gijoa, a čiju režiju i adaptaciju potpisuje Predrag Stojmenović.

Prilikom svečanog otvaranja festivala biće otvorena i izložba "Put pozorišta" Filipa Cvetkovića, festival traje do 15. oktobra, a na istom će biti odigrano 11 takmičarskih predstava, dok su u pratećem programu najavljene dvije predstave, lutkarske prezentacije, promocije knjiga i lutkarske radionice.

Pored predstava iz Bosne i Hercegovine, na festivalu će se predstaviti gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Italije, Slovačke, Bugarske i Španije.

Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS, izrazila je žaljenje što zbog svjetske ekonomske krize pozorišta iz Poljske, Grčke, Brazila i Rusije nisu mogla da pronađu način kako da doputuju u Banjaluku.

"Ima li puta bez prepreka, bez crnog oblaka, provalije, usjeka? Nema. Baš kao u bajkama, na junacima je da, savladavajući prepreke, stignu do svog uzvišenog čina. Tako i Dječije pozorište Republike Srpske već treću godinu, boreći se s preprekama, stiže do svog cilja  Međunarodnog festivala pozorišta za djecu. Dvije godine pandemije virusa korona, čiji je crni oblak zaklonio sunce nad svim svjetskim teatrima, bile su nevjerovatan izazov i nesaglediv rizik za organizaciju festivala. Ali smo uspjeli", kazala je Labović Marinkovićeva, dodajući da ovogodišnji festival dočekuju snagom zajedništva, povjerenja i prijateljstva.

Ona je svim teatrima poželjela dobrodošlicu u Banjaluku i Republiku Srpsku.

"Igrajući bajke za djecu svih kontinenata, glumci lutkari su junaci i ovoga vijeka. Tako je bilo, tako jeste i tako će biti. Umjetnost je vječna. I nepobjediva", ističe Labović Marinkovićeva. 

Na konkurs festivala pristiglo je 87 prijava, a posao selektora ove godine obavljao je Duško Mazalica, umjetnički direktor i glumac DP RS.  

On otkriva da će se festival ove godine održati pod sloganom "Malo je mnogo".

"Međunarodni festival pozorišta za djecu ulazi u treću deceniju i dosad je njegovao lutkarski oblik pozorišta za djecu. Lutkarstvo traži maštovitost, ali i svedenost i jednostavnost. Bogatstvo izražaja je veće, ali i vještina kreiranja i vođenja lutke kroz priču mora da bude tačnija i snažnija. Što su lutke neobičnije i imaju malo mogućnosti za animaciju, teže im je udahnuti život, ali onda priče postaju autentičnije i zanimljivije ispričane. Što je lutka jednostavnija, igra mora biti dominantna. Iz tog odnosa dobijamo živo pozorište koje provocira maštu publike i odiše energijom igra koja oplemenjuje", naveo je Duško Mazalica, ističući da se navedenom idejom vodio prilikom izbora predstava za 21. Međunarodni festival pozorišta za djecu.

Žiri festivala čine autoriteti s prostora bivše Jugoslavije, koji su decenijama u svijetu lutkarstva. To su Milivoje Mlađenović, dramaturg i pisac, Edi Majaron, lutkar i reditelj iz Slovenije, i Aleksandar Blanić, glumac DP RS.

"Velika mi je čast da budem član žirija pored takva dva imena lutkarstva i uopšete pozorišne scene bivše Jugoslavije. O Ediju Majarona sam čuo sve najbolje, vidio sam da je radio i kod nas i svuda po svijetu, nisam se još upoznao s njim. U predstavi Milivoja Mlađenovića sam igrao, njega znam, tako da mislim da ćemo lijepo sarađivati. Što se tiče nagrada, imamo Gran pri, najbolja predstava u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju muziku, pet ravnopravnih glumačkih nagrada i specijalne nagrade. Biće puno posla, puno je i predstava, ali festival očekujem s nestrpljenjem", istakao je Blanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije