Pozornica

Međunarodni festival pozorišta za djecu u DP RS od 6. oktobra

Međunarodni festival pozorišta za djecu u DP RS od 6. oktobra
Foto: N.N. | Međunarodni festival pozorišta za djecu u DP RS od 6. oktobra

BANJALUKA - Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) otvoriće predstava "Guliver" Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda u utorak, 6. oktobra, s početkom u 19 časova, a do 13. oktobra publika će moći pogledati ukupno 12 predstava.

Zbog dobro poznate situacije sa pandemijom virusa korona, ovogodišnji festival će biti kombinacija online i živih predstava, koje će se ravnopravno boriti za nagrade.

"Naše kolege iz Srbije, Slovenije i Hrvatske će doći u Banjaluku, kao što će to uraditi i kolege iz Mostara i Sarajeva, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, a kolege iz Poljske, Španije, Češke i Bugarske nisu dobile saglasnost svojih ministarstava, što je i logično u ovoj situaciji, i mi to podržavamo tako što smo prihvatili poziv Direkciji festivala da se njihove predstave realizuju online", kazala je Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS. 

Ona smatra da je suvišno govoriti o tome koliko je bilo teško, odgovorno i rizično opredijeliti se za festival i spremiti njegovu organizaciju ove godine, ali i misli da pozorišni ljudi moraju sačuvati integritet posla kojim se bave, zapravo umjetnosti kojoj služe.

"U tom smislu i organizacija 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu je s jedne strane bila delikatna, a s druge strane imala je i jednu finu prednost. Prednost je u tome što naše propozicije festivala podrazumijevaju da se mi kao kuća oglasimo već u februaru teatrima širom svijeta, da bi se oni prijavljivali za učešće. U februaru, kada smo tek slutili i nismo znali šta će se dogoditi, selektor festivala je imao mogućnost da se suoči s predstavama koje su stizale i koje su pretpostavljale put ka našem festivalu", istakla je Labović Marinkovićeva. Selektor ovogodišnjeg festivala je Slobodan Perišić, glumac DP RS. 

"Mi smo pozive za učešće poslali na oko dvije stotine adresa u razna pozorišta svijeta. Naravno, nisu se svi odazvali, ali trećina nam se javila - neki s izvinjenjem da ne mogu doći, neki s prijavama za festival, i ja sam se prije svega fokusirao na regionalnu selekciju", kazao je Perišić, ističući da je u godinama iza nas jezička barijera kod publike nosila određene probleme. 

Teatarski sladokusci, dodao je Perišić, pratili su predstave iz zemalja van našeg jezičkog područja, međutim, kako ističe, publika je isključivo bila zainteresovana za regionalni program.

"To bi u budućnosti ovog festivala moglo biti mnogo zanimljivo i mogli bismo da imamo regionalnu i međunarodnu selekciju", naveo je Perišić. Žiri ovogodišnjeg festivala čine dramaturg Branka Rudman, reditelj Vladimir Đurković, te rediteljka i glumica Aleksandra Spasojević.

"Pozorište jeste živa umjetnost i tu prevladavaju nijanse, ali mi ćemo se zaista potruditi da nema razlike u našem mišljenju i donošenju odluka bez obzira na to da li je predstava izvedena uživo ili je riječ o projekciji", kaže Aleksandra Spasojević. 

S obzirom na specifične okolnosti, zaključuje ona, posao žirija će s jedne strane biti težak, dok će s druge strane privilegija i žirija i publike biti ta što festival kvalitetom i kvantitetom neće iznevjeriti reputaciju stečenu u prethodnih 18 godina.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije