Pozornica

Milenković: Od novih studenata očekujem hrabrost i iskrenost

Milenković: Od novih studenata očekujem hrabrost i iskrenost
Foto: N.N. | Milenković: Od novih studenata očekujem hrabrost i iskrenost

BANJALUKA - Akademija umjetnosti u Banjaluci je obrazovna institucija koja postoji već 23 godine, a od svog osnivanja pa do danas ima izuzetnu saradnju sa umjetničkim akademijama i fakultetima u Srbiji.

Gotovo četvrt vijeka dugom tradicijom i nesumnjivim značajem, zauzima posebno mjesto među članicama Univerziteta u Banjaluci i njenog kulturnog života, a nedavno je ova akademija svoj nastavni kadar unaprijedila i poboljšala angažovanjem redovnog profesora Radoslava Milenkovića. Ovaj istaknuti profesor i umjetnik iz Novog Sada, poznat po brojnim ulogama i vještinama, ove godine će se naći kao član komisije na prijemnom ispitu za glumu, gdje će i prvi put primiti svoju klasu studenata na ovom studijskom programu.

"Za mene je ovo istinski, možda i najveći izazov u mom dosadašnjem pedagoškom radu. Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci biću prvi put u prilici da vodim klasu i da predajem glavni predmet tokom četiri godine. Pokušaću da dopunim ili ispravim sve ono što tokom godina u radu sa studentima prepoznajem kao anahronost ili prevaziđenost", rekao je Milenković za "Nezavisne".

Milenković je imao priliku da upozna studente banjalučke akademije u januaru, kada je organizovan masterklas, gdje su imali priliku zajedno da razmijene misli o najvažnijim temama naše umjetnosti.

"Ne znam kolika će biti zainteresovanost kandidata za studiranje u mojoj klasi. Voleo bih da na prijemni dođe što više kandidata koji žele da se obuče za profesionalno bavljenje umetnošću glume. Tako bismo bili u prilici da studente biramo iz većeg broja kandidata. Kriterijumi su sasvim jednostavni: od kandidata se očekuje da vole ono čime žele da se bave, da poštuju svoju umetnost, autore i sebe. Još ako uz to imaju glasovne predispozicije i fizičku spretnost i ako sadržaj onoga što interpretiraju umeju da izraze iskreno, istinito i uzbudljivo - komisija će biti na 'slatkim mukama' koga između njih da izabere", kazao je Milenković.

Dodao je da očekuje da kandidati nikada ne zaborave svoju ljubav prema umjetnosti koju žele da studiraju i da u ime te ljubavi predano rade svoje zadatke, kao i da budu hrabri, iskreni i posvećeni svim svojim nastojanjima, a zauzvrat budući studenti će to isto moći očekivati od njega.

"Moj savet im je da se ne stide svog neznanja, svoje neveštine, svojih zanosa i ljubavi koja ih dovodi na prijemni. Očekujem da budu hrabri i da budu iskreni", objasnio je Milenković.

Dragana Purković Macan, dekanesa i profesorica na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, kaže da dolazak profesora Milenkovića na Katedru za glumu predstavlja potvrdu kako se naša akademija pozicionirala i koliko je cijenjena u umjetničkim krugovima.

"Kroz razgovor sa kolegama sa Katedre za glumu i pozorišnu režiju došli smo do toga da bismo angažovali gostujućeg profesora i na moj prijedlog da to bude profesor Milenković svi su reagovali pozitivno. Napravili smo kontakt i već u prvom razgovoru uspjeli smo postići dogovor. Mi se mnogo radujemo budućoj saradnji i njegovom dolasku", izjavila je Purković Macanova.

Ona je naglasila da očekuju veliko interesovanje za ovaj prijemni ispit, a najbolji pokazatelj takvih očekivanja jeste objava na društvenim mrežama koja je za samo 48 časova privukla pažnju čak 25.500 ljudi.

"Naša obrazovna ustanova je iznjedrila izuzetne glumce, što se dokazalo nebrojeno puta kroz veliki broj uloga u predstavama i filmovima i veliki broj priznanja koja dobijaju naši diplomci. Angažovanjem eminentnog umjetnika i profesora Milenkovića sigurno ćemo još unaprijediti dosadašnji rad i dobiti jednu novu energiju i veliko umjetničko iskustvo koje će prenijeti na naše buduće studente", zaključila je Purković Macanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije