Pozornica

Miridba s prasetom i rakijom zamirisala na pobjedu

Miridba s prasetom i rakijom zamirisala na pobjedu
Foto: Ilustracija | Miridba s prasetom i rakijom zamirisala na pobjedu

DOBOJ - Miridba, stari običaj koji polako odlazi u zaborav, donio je članovima Zavičajnog kluba "Izvor" iz Doboja prvu nagradu na 11. saboru srpskog izvornog stvaralaštva u Vojkovićima, u opštini Istočna Ilidža.

Devetnaest učesnika svih uzrasta spremalo se mjesec i po dana, a trud se isplatio jer su svojim igrokazom, u kojem je svoje mjesto našlo i pečeno prase na ražnju, ali i neizbježna ploska sa rakijom, oduševili žiri.

"Miridba je nastavak prošlogodišnjeg igrokaza, pošto smo tada igrali krađu mlade, tako da smo sada nastavili ono što smo na neki način počeli, doveli (mladu) u jednu kuću, sada smo se izmirili kao prijatelji, između dvije kuće je nastalo prijateljstvo, miridba", pojasnio je Dragiša Bodiroga, član Zavičajnog kluba "Izvor".

U miridbama su glavnu riječ imali muški članovi domaćinstva, dok su se žene uglavnom držale po strani.

"Ja imam jednu malu ulogu, jer žene u tom vremenu i nisu imale pravo glasa, pa sam tako imala samo dvije-tri rečenice, kao i ostale žene. Naravno, tu su muškarci bili glavni, ali bitniji su svi ti rekviziti nego naš tekst i svi ti pokreti i način na koji se to sve radilo", kaže Rada Janjušić, koja je u igrokazu tumačila lik svekrve.

Miridba je podrazumijevala i postavljanje bogate sofre, jer stolova nekada nije bilo, a darivanjem dukatima pokazivalo se porodično bogatstvo i društveni status jedne porodice.

Zavičajni klub "Izvor" čuva i njeguje tradiciju Srba raseljenih s područja sarajevsko-zeničke regije koji danas žive u Doboju, a koji im je zbog ratnih zbivanja postao novi dom.

"Imamo oko 200 aktivnih članova, a procjena je da u Doboju živi oko 1.500 stanovnika sa tog prostora, odnosno 500 domaćinstava. Mi smo se uklopili u život u Doboju, ovaj grad nas je prihvatio kao takve, a mi smo se na kraju krajeva i nametnuli", izjavio je Stojan Golubović, predsjednik Zavičajnog kluba "Izvor".

Ovaj klub nastoji da obezbijedi što vjernije replike narodnih nošnji koje su se nekada nosile u selima od Sarajeva do Zenice, a uz pomoć donatora iz Beograda nabaviće i potrebnu obuću - opanke.

"Oni će nam obezbijediti odgovarajući broj pari opanaka, to su visočki, kožni opanci karakteristični za naše nošnje", pojasnio je Golubović te dodao da klub koji postoji 12 godina sarađuje sa kulturno-umjetničkim društvima iz dobojskih sela Kožuhe i Osječani te sa četom Srpskog sokolskog društva iz Kostajnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije