Pozornica

Mjuzikl i predstava na "Danima BNP-a"

Mjuzikl i predstava na "Danima BNP-a"
Foto: Ustupljena fotografija | Mjuzikl i predstava na "Danima BNP-a"

ZENICA - Mjuzikl "tick...tick...BOOM!" autora Džonatana Larsona, a u režiji Admira Glamočaka biće odigrana večeras u 20 časova na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica u okviru manifestacije "Dani BNP-a".

Kako saopštavaju iz BNP-a, 74. rođendanska manifestacija "Dani BNP-a" je otvorena sinoć izvođenjem predstave "Sve to je iz kuće" u produkciji BNP Zenica.

"Predstava 'tick...tick...BOOM!' prati život nadahnutog kompozitora Džona, koji živi u Njujorku devedesetih godina i teško spaja kraj s krajem. Kako se približava njegov 30. rođendan, dok paralelno balansira ljubavni život i prijateljstvo, Larson se bori s brojnim životnim dilemama, a najteža je ona hoće li pratiti karijeru u mjuziklima i napisati svoje umjetničko djelo ili će prihvatiti dobro plaćeni posao i financijsku sigurnost", navode iz BNP-a Zenica.

Komad je rađen u muzičkoj režiji Lejle Jusić i u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, Akademije scenskih umjenosti u Sarajevu i Theater Factory Sarajevo.

U mjuziklu igraju Sanjin Arnautović, Hana Zrno i Faris Pinjo. Koreografiju potpisuje Amila Terzimehić, scenografiju Narda Nikšić, kostimografiju Lejla Hodžić, a za produkciju je bio zadužen Davor Sabo.

Sutra u 20 časova na daskama BNP Zenica gostuje Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru sa predstavom "Staklena menažerija" autora Tenesija Vilijamsa, reditelja Ivana Planinića.

"Riječ je o toploj porodičnoj drami jednostavne i minimalističke scenografije u kojoj je fokus na glumačkoj sinergiji te suptilnim gestama i dijalozima. Radnja je smještena u vrijeme ekonomske krize u SAD-u i kako se to odrazilo na porodične živote običnih građana. Ovaj ekonomski kontekst služi kao svojevrsno ogledalo unutrašnjem životu likova i njihovim borbama, previranjima i razdorima", navode iz BNP-a Zenica.

Dodaju da je drama duboko ukorijenjena u američku kulturu, ali funkcioniše na univerzalnoj razini i ima univerzalan jezik u kojem se svako može prepoznati.

U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ana Franjčević. Dramaturgiju predstave potpisuje Dragan Komadina, scenograf je Ozren Bakotoić, kostimografkinja Sandra Milavić, muziku potpisuje Nikša Marinović, a saradnica za govor je  Vedrana Magjarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije