Pozornica

Molijerov "Uobraženi bolesnik" na "Zeničkom proljeću"

Molijerov "Uobraženi bolesnik" na "Zeničkom proljeću"
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Molijerov "Uobraženi bolesnik" na "Zeničkom proljeću"

ZENICA - Predstava "Uobraženi bolesnik" Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac biće odigrana u subotu sa početkom u 20 časova na sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica u okviru 27. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće".

Kako su saopštili iz BNP Zenica, riječ je o komediji rađenoj prema tekstu Žana Batista Poklena Molijera i u režiji Đorđa Nešovića.

"Izazovno je danas, u vremenu u kojem smo suočeni sa post-istinom, najneverovatnijim teorijama zavere vezanim, recimo, za koronu baviti se temom medicine, zadržati duh Molijereve komedije, a pritom sačuvati pozorišnu uverljivost. Zbog toga je najveći cilj nas kao autora bio da nađemo tačke koje spajaju Molijerovog i današnjeg 'Uobraženog bolesnika'. Na samom početku procesa rada na predstavi možda nismo u potpunosti shvatali koliko zapravo malo ima razlika između njih dvojice", rekao je Nešović. 

U predstavi igraju Ivan Vidosavljević, Milica Lazović, Nadežda Jakovljević, Natalija Antonijević, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Bogdan Milojević.

"Kada se bavimo egocentričnošću, sebičnošću, licemerjem, koristoljubljem koje dovodi do raspada porodice, a samim tim provocira i lomove u svakom njenom članu, možemo se slobodno zapitati da li je prošao i jedan jedini dan od vremena kada je Molijer napisao ovu komediju", dodao je Nešović.

Dramaturg predstave je Isidora Milosavljević, scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, a kostimografiju Jelena Janjatović. Za scenski govor zadužan je Đorđe Marković, a za muziku Dragoslav Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije