Pozornica

Momčilo Vesović: Kulturno-umjetnička društva stručnija nego ikada prije

Momčilo Vesović: Kulturno-umjetnička društva stručnija nego ikada prije
Foto: N.N. | Momčilo Vesović: Kulturno-umjetnička društva stručnija nego ikada prije

BANJALUKA - Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske (SAKUD RS) zajedno sa AKUD "Mira Lukač Drvar" u Kulturnom centru Radničkog doma u Drvaru nedavno je održao sedmo izdanje "Zlatnog kola", a iz pomenutog saveza uveliko najavljuju i predstojeće aktivnosti planirane do kraja tekuće godine.

Manifestacija "Zlatno kolo", kako za "Nezavisne" kaže Momčilo Vesović, predsjednik SAKUD RS, imala je za cilj da poveže srpski kulturni prostor iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Srbije pa je i program ansambala prilagođen cilju.

Izvedeni su, dodaje Vesović, unačko kolo, igre sa Vlašića, igre s Ozrena, igre iz Mačve, zatim igre iz Gnjilana, igre iz Šumadije i Pomoravlja te pastirske igre - Stara planina, bunjevačke igre, igre iz Leskovca i vranjanska svita, a pečat na odličnu smotru stavila je izvrsna ženska pjevačka grupa KUD "Una".

"Izvođački ansambli AKUD 'Mira Lukač Drvar', RKUD 'Pelagić', GKUD 'Doboj', KUD 'Krnjin', KUD 'Budućnost' iz Glamoča i KUD 'Una' iz Novog Grada prikazali su visok nivo umjetničke interpretacije naše nematerijalne kulturne tradicije, kroz igru, pjesmu i odlično pripremljene nošnje", priča Vesović.

Kako ističe predsjednik SAKUD RS, u prepunom Radničkom domu stanovnici opštine Drvar uživali su u igri i pjesmi, ali i nesvakidašnjem scenskom ambijentu, koji je priuštio izvođačima i posjetiocima poseban ugođaj za dugo sjećanje i pamćenje te dao poseban pečat samoj manifestaciji.

Pokrovitelj sedmog "Zlatnog kola" bilo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ali i opština Drvar sa načelnicom Dušicom Runić na čelu.

Podsjećamo, SAKUD RS osnovan je 2007. i ove godine proslavlja 15 godina rada i postojanja. Zbog značajnih rezultata od 2018. godine stekao je dva značajna statusa: reprezentativno strukovno udruženje u oblasti umjetničke interpretacije kulturnog nasljeđa i status od javnog interesa.

"Sticanjem navedenih statusa SAKUD RS okuplja danas 40 kulturno-umjetničkih društava i ansambala narodnih igara i pjesama i značajan je činilac u oblikovanju amaterskog rada u ovoj masovnoj oblasti kulture koja okuplja 40.000 djece i omladine uzrasta od pet do 40 godina pa i starije", kaže Vesović.

On dodaje da je u tekućoj godini Savez realizovao četiri stručna seminara za edukaciju umjetničkih rukovodilaca folklornih ansambala, koji su održani u Banjaluci i Trebinju, zatim kulturnu manifestaciju 5. smotra dječjeg folklornog stvaralaštva Republike Srpske "Zlatno kolce" u Prijedoru i pomenuto sedmo "Zlatno kolo" u Drvaru.

"Do kraja godine planirane su aktivnosti 6. smotra dječjeg folklornog stvaralaštva 'Zlatno kolce' u Doboju 15. oktobra, seminari za rukovodice folklora Nova Topola od 21. do 23. oktobra, gdje će biti obrađene oblasti Janja i Lijevča polja, te akademija u Banskom dvoru u Banjaluci povodom 15 godina rada i postojanja SAKUD RS", otkriva Vesović.

Dodaje da su Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Republike Srpske planski pomogli rad SAKUD RS značajnim sredstvima te, kako navodi dalje, i rezultati sigurno neće izostati u punoj aktivnosti Saveza u ovoj jubilarnoj godini, kao i u budućnosti.

"Sve aktivnosti Saveza koji je danas organizovaniji nego ikad, uz prisustvo akademsko obrazovanih stručnjaka, daju garanciju da će Savez naročito dati doprinos u edukaciji stručnog kadra u kulturno-umjetničkim društvima, ali i promociji i kvalitetnijoj interpretaciji našeg bogatog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa", ističe Vesović.

Vesović kaže da su rad Saveza pomogli i Fond za izbjegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, AP Vojvodine, Republika Srbija na čelu sa direktorom Duškom Ćutilom, te lokalne zajednice Prijedora, Trebinja, Drvara.

"U ime Saveza zahvaljujem navedenim pokroviteljima i brojnim sponzorima na iskrenoj i svesrdnoj pomoći. Do kraja godine za planirane aktivnosti očekujemo podršku, u šta ne sumnjamo iz dosadašnje saradnje gradova Gradiška i Banjaluka", zaključuje Vesović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije