Pozornica

Monodrama, izložba i promocija knjige Mladena Tešanovića u pozorištu "Dis"

Monodrama, izložba i promocija knjige Mladena Tešanovića u pozorištu "Dis"
Foto: Ustupljena fotografija | Monodrama, izložba i promocija knjige Mladena Tešanovića u pozorištu "Dis"

BANJALUKA - Monodrama "Lice haosa" režisera Mladena Tešanovića premijerno će biti izvedena sutra od 20 časova u Pozorištu mladih "Dis", smještenom u prostoru Doma omladine u samom srcu Banjaluke.

Osude, traume, strahovi i slabosti su tema ovog komada, a predstava je nastala po noveli "Nedjelja nasilja" istog autora, koja će ujedno biti promovisana, a umjetnik je priredio i seriju slika iste tematike stvarajući "tri u jedan" umjetnički poduhvat.

"Sav moj umjetnički rad govori o jednom čovjeku, Ludom Psu Madogu, Banjalučaninu, podređenom višim, njemu plemenitim, ciljevima. Madogov lik i djelo za mene su neiscrpan izvor inspiracije, a njegov put, poročan, mučan, težak, strašan, ali često i zabavan, publici je zanimljiv, a nerijetko i poučan", rekao je Mladen Tešanović za "Nezavisne".

U predstavi postoji sedam likova koje igra glumac Siniša Tešanović, a kako kaže većina likova je čista suprotnost od njega i samim tim zahvalnija za igranje.

"Igram sedam likova, koji imaju duplu transformaciju i pri tome imam pet, šest imitacija. Uzevši sve u obzir, igram oko 20 likova što je zaista ogroman izazov za jednog glumca. Likovi koje je moj prezimenjak napisao, veoma su zahvalni za svakog glumca jer pružaju ogroman spektar mogućnosti i načina da se ožive na sceni", rekao je Siniša Tešanović.

On je dodao da žanrovski predstava ide od drame do komedije, tragedije, psiho-trilera pa čak i horora.

"Sve to se proživljava u scenama koje su u prosjeku 10 do 15 minuta dugačke. Ovo je možda i moj najveći glumački domet u 20 godina rada u teatru i zahvalan sam što sam dobio ovakvu priliku i slobodu na sceni", dodao je Siniša Tešanović.

Iako je predstava centralni događaj, režiser Mladen Tešanović za sebe kaže da je prvenstveno pisac, a da ostale medije koristi u svrhu promovisanja književnih djela.

"Svo moje stvaralaštvo podređeno je knjizi i želi da vrati knjigu u mejnstrim tokove. Da bih došao do tog cilja koristim i druge umjetničke pravce, kao što su pozorište, slikarstvo, film i drugi lajv i video performanse", objasnio je Mladen Tešanović.

Dodao je da je izložba nastala kao produkt pripremanja predstave, te da je tematski vrlo bliska.

"Noseći se sa intenzivnim emocijama mračnih i teških likova predstave, rodila se ideja da se te emocije precrtaju na papir, te događaj, na taj način, dobija i svoju izložbu", objasnio je režiser.

Pojašnjava da je još jedan od proizvoda ovog umjetničkog poduhvata i Festival Ludog Psa, koji bi trebao početi u Prnjavoru 24. decembra ove godine.

"Festival je koncipiran kao putujući format koji će predstavljati sve ono što mi unutar MadogArta radimo i kao takav želimo da prođe cijeli region. Takođe, od iduće godine, više ćemo se posvetiti našem dječijem pod-brendu Mali Madog", zaključio je Mladen Tešanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije