Pozornica

Mostarci sa predstavom "Bilo jednom jedno jaje" gostuju u BNP Zenica

Mostarci sa predstavom "Bilo jednom jedno jaje" gostuju u BNP Zenica
Foto: Pozoriste lutaka Mostar/Edin Kmetaš | Mostarska predstava "Bilo jednom jedno jaje" u BNP Zenica

ZENICA - Predstava za djecu "Bilo jednom jedno jaje" prema tekstu Saše Eržena, u režiji Silvana Omerzua i u produkciji Pozorišta lutaka Mostar biće izvedena 29. aprila u 11 časova na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u okviru međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće".

Kako su saopštili iz Bosanskog narodnog pozorišta, u predstavi igraju Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović. 

"Predstava 'Bilo jednom jedno jaje' oživljava životinjske likove Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda. Ovdje životinje imaju ljudske karakteristike koje im se pripisuju u basnama. Zec pronalazi jaje usred šume. Šumske životinje se pitaju odakle ono dolazi, čije je i šta da rade s njim. Personificirane životinje vode ovu priču i dovode je do iznenađujućeg kraja", naveo je o predstavi režiser Silvan Omerzu.

Dodaje da se u ovom komadu susrećemo sa karakterističnim ljudskim osobinama, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti. 

"Djeca kroz ovu predstavu uče o svim ovim osobinama ličnosti i nastavit će o njima učiti kroz međuljudske odnose. Predstava 'Bilo jednom jedno jaje' izvodi se na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama vođenim otpozada. To je jednostavnija verzija tradicionalnih japanskih bunraku lutaka", kazao je Omerzu.

Kreaciju lutaka i scenografiju potpisuje Silvan Omerzu, a izradu kostima Mojca Bernjak. Za muziku je zaslužan Vasko Atanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije