Pozornica

"Mrtvo more za početnike" otvorilo Juventafest

"Mrtvo more za početnike" otvorilo Juventafest
Foto: Fena/Udruženje Medija Art | "Mrtvo more za početnike" otvorilo Juventafest

Gostujućom predstavom "Mrtvo more za početnike" u izvođenju Teatra "Gimnazijalac" iz Lebana, u Pozorištu mladih Sarajevo svečano je otvoren 8. Juventafest.

Publika je imala priliku pogledati predstavu "Mrtvo more za početnike" rađenu prema motivima knjige "Seks za početnike" Jasminke Petrović i pripovijetke "Mrtvo more" Radoja Domanovića.

Sukob duha palanke i životvorne energije osnova je za dramsku priču koju energično razmaštavaju svi akteri Teatra "Gimnazijalac" pod redatiteljskom palicom Dušana Blagojevića. Od groblja do kafane, od škole do pijace – mapirana su mjesta u kojima duh palanke bivstvuje.

"Ovogodišnje izdanje Juventafesta održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama i naredbama Kriznog štaba Kantona Sarajevo te preporukama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo", istakla je Ivana Vojinović, glumica i voditelj svečane ceremonije otvaranja.

Direktorica Juventafesta glumica Jasna Diklić rekla je da je teatarsko iskustvo smješteno u prostoru između pojedinca i sredine.

"Upotreba umjetničkog prostora određena je životnim iskustvom i kreativnim življenjem koje se kasnije može manifestirati u igri stvaranja. Ta igra stvaranja čini da pojedinac osjeća da je život vrijedan življenja. Kroz teatarsku umjetnost vi možete pripadati velikom putovanju od zavisnosti do nezavisnosti, kroz odrastanje i sazrijevanje. Želim vam svu sreću na tom putu", poruka  je kojom je Jasna Diklić, proglasila Festival otvorenim.

Juventafest je ove godine trebalo da ugosti pet predstava. Nažalost, u posljednjem trenutku, zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa korona, dvije glumačke ekipe iz Hrvatske i Crne Gore otkazale su dolazak u Sarajevo, zbog čega će se 8. izdanje festivala održati u revijalnom tonu.

Tako će žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić odgledati tri od pet predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović te na kraju učesnicima dodijeliti zahvalnice.

Drugog dana Festivala, danas na sceni Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20 biće odigrana predstava "Životinjska farma" Dramskog studija Kakanj.

Kao i prethodnih godina, tokom Festivala biće održane četiri radionice za srednjoškolce te radionica za profesore i mentore koju će voditi selektorica festivalskog programa Emina Omerović, navode iz Udruženja Medija-Art.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije