Pozornica

Muzičkom bajkom "Konjić grbonjić" DP RS kreće u novu sezonu

Muzičkom bajkom "Konjić grbonjić" DP RS kreće u novu sezonu
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | Muzičkom bajkom "Konjić grbonjić" DP RS kreće u novu sezonu

BANJALUKA - Premijera predstave "Konjić grbonjić", rađena po bajci ruskog pisca Petra Pavloviča Jeršova, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, biće odigrana sutra u 19 časova na velikoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS), čime će u ovoj kući početi nova, 67. sezona.

Dramatizaciju ove poznate bajke potpisuje Milan Gajić, dok u predstavi igraju Božana Bijelić, Nikola Milaković, Aleksandra Spasojević, Svjetlana Andrić, Duško Mazalica, Saša Terzić, Dragan Vučić, Aleksandar Runjić i Dragana Ilić.

Scenografija i lutke autorstvo su Berine Šuščević i Petre Jocić, kostimografkinja je Jelena Stojčić, koreografiju potpisuje Isidora Stanišić, dok je autor muzike Mladen Matović.

Knjiga "Konjić grbonjić" Petra Pavloviča Jeršova dio je lektire za treći razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, pa ovom premijerom Dječije pozorište, kako je istaknuto iz ovog teatra, već na početku školske godine ima spreman naslov za svoju vjernu publiku.

Ljiljana Labović Marinković, direktorica DP RS, ovim povodom kaže da je današnji datum važan jer se u jednom danu otvara Međunarodni sajam knjige u Banjaluci i da se događa premijera u Dječijem pozorištu koja slavi knjigu.

"To prožimanje datuma i satnica, u 18 sajma, u 19 naše premijere, ponajbolje svjedoči da su prosvjeta i kultura pod jednim krovom. Ono što radi DP RS zasigurno je važan dio edukativnog, odnosno onog prosvjetnog dijela kroz koji mi kao ozbiljni ljudi nastojimo da djecu, jer djeca su najvažnija bića na planeti, na pravi način uvedemo u svijet odraslih i prenosimo im najvažnije poruke. To su poruke šta znači biti dobar, koliko je važno biti častan, dosljedan, dostojanstven", istakla je Ljiljana Labović Marinković pred premijeru "Konjića grbonjića".

Više o samoj predstavi govorila je rediteljka Ivana Dragutinović Maričić.

"Volela bih da istaknem fantastičnu saradnju sa Sašom Šumanom, koji je u ovom projektu dizajner svetla, i Borisom Bijelićem, koji je dizajner zvuka. Da sa njima nisam imala tako fantastičnu saradnju, deo ove magije ne bi mogao da uspe. A sada ono najvažnije - moj tim, moja porodica. To su glumci koji su zaista fantastični. Reditelj može samo da sanja ovakvu podelu i na tome zahvaljujem pre svega umetničkom direktoru DP RS, mom drugu  Dušku Mazalici, koji mi je mnogo pomogao, da ne kažem baš da je morao da napravi podelu. Ja jesam kao publika dolazila ovde sa ćerkicom, ali nisam znala poimenice ceo ansambl", istakla je rediteljka, koja je inače iz Beograda, a koja je do detalja pričala o saradnji sa svakim od glumaca ove predstave. Ističemo rediteljkine impresije o saradnji sa Božanom Bijelić, koja u ovoj predstavi igra naslovnu ulogu Konjića grbonjića.

"Ono što sam od Božane dobila i koje sam isto tako ja poverenje dala njoj, nešto je nemerljivo i nešto što skoro nisam videla. Ja sam inače reditelj opere, radim sa operskim pevačima i ovo je bio jedan divan izlet u postavku dečje bajke. U tome mi je dosta pomogao Mladen Matović od samog početka kada smo se našalili i rekli da nećemo da pravimo dečju operu, nego ćemo da pravimo muzičku bajku i mislim da smo u tome uspeli. Božana je okosnica i stub predstave", navela je Ivana Dragutinović Maričić.

Mladen Matović je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je nakon nekoliko godina pauze, iz objektivnih razloga, ponovo u prilici da sarađuje sa Dječijim pozorištem.

"Drago mi je što sam imao priliku da sarađujem sa divnom rediteljkom Ivanom Dragutinović Maričić, koja je od samog početka vrlo jasno znala šta hoće i želi, kako vidi ovu predstavu. To je meni znatno pomoglo da muzički obojim predstavu, da napravimo zajedno, kao što je ona rekla, muzičku bajku i zaista mislim da smo napravili nešto što će jednako zavoljeti i mali i veliki. Moja velika je radost što sam mogao da sarađujem sa ovim divnim ljudima i nadam se da smo napravili dobar posao", kazao je Matović, kojem je ovo, kako otkriva, četrnaesta ili petnaesta saradnja sa Dječijim pozorištem Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije