Pozornica

NP RS 2022. godine počinje rad na dvije nove predstave

NP RS 2022. godine počinje rad na dvije nove predstave
Foto: Dejan Rakita | NP RS 2022. godine počinje rad na dvije nove predstave

Zvaničnici, reditelji i glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) na sceni "Petar Kočić" u četvrtak su se obratili javnosti sa planovima za drugi dio aktuelne sezone najavivši dvije nove predstave, 24. izdanje Tetar festa "Petar Kočić", gostovanja ansambla u raznim gradovima Republike Srpske pod sloganom "Narodno narodu" te razne druge projekte.

Najavljen je početak rada na novoj predstavi pod nazivom "Bolest", 17. januara. Praizvedba komada po tekstu i u režiji Nikole Pejakovića Kolje planirana je za 12. mart na Velikoj sceni NP RS, a reditelj je najavio da je okosnica predstave, čija se radnja dešava u vrijeme pandemije, bolest koja leži u svima nama.

Kako je Pejaković naveo, s obzirom na to da su u podjeli glumci s kojima je i ranije radio, koje poznaje i koji ga poznaju, nada se zanimljivom procesu rada. Glumačku podjelu ovog komada čine Nikolina Friganović, Miljka Brđanin, Danilo Kerkez i Ljubiša Savanović.

O radu na novoj predstavi glumac Ljubiša Savanović je rekao da u NP RS imaju pravo i želju da vjeruju kako će dobiti predstavu koja će dugo živjeti na ovoj sceni. Nakon Savanovića, obratila se glumica Miljka Brđanin, koja je poručila da je riječ o savremenom komadu i društveno angažovanom tekstu.

Sljedeći projekat, koji je najavio Aleksandar Stojković, v.d. umjetničkog direktora, jeste rad na predstavi "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, u režiji Ivana Plazibata, koji počinje 20. februara, a premijerno će biti izvedena dva mjeseca kasnije, 20. aprila.

Reditelj Plazibat izjavio je da je srećan što radi jedan komad srpske klasike te da je veliki izazov naći pozorišni život ovog komada u 21. vijeku.   

Stojković je potom najavio novinu koju NP RS uvodi od početka 2022. godine, a riječ je o planiranju tromjesečnog repertoara. Na ovaj korak se uprava pozorišta odlučila iz više razloga, od kojih je najvažniji pojednostavljenje unutrašnje organizacije. Takođe je najavio i održavanje Teatar festa "Petar Kočić" od 5. do 12. juna 2022.

Dejan Rakita
Dejan Rakita

Publici će biti predstavljeni pozorišni komadi koje će izbrati selektorka Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske. Zrnićeva je napomenula da je konkurs otvoren od 27. decembra 2021. do 4. aprila 2022. godine i pozvala sve pozorišne kuće da učestvuju. Izrazila je nadu da će ponuditi komade sa porukom koja će odjeknuti među publikom, a da će se rukovoditi riječju "snaga".

Na kraju se prisutnima obratila Dijana Grbić, v.d. upravnika NP RS, obećanjem da će se nova uprava potruditi da opravda ukazano povjerenje i realizovati najavljene planove kojima je dodala i aktivnosti koje podrazumijevaju gostovanja nacionalnog teatra Republike Srpske u svim gradovima i opštinama Republike Srpske u nadi da će naredna godina biti bolja što se tiče epidemiološke situacije.

Sljedeća aktivnost koju je najavila Grbićeva je niz akcija pod radnim nazivom "Za one koji vole...", a koja podrazumijeva olakšice pri kupovanju ulaznica kako bi bio omogućen pristup pozorištu što većem broju građana. Najavljeno je i da će od februara ponovo biti omogućene školske posjete Narodnom pozorištu Republike Srpske, čime se usađuju kulturne navike i otvaraju vrata novoj publici koja tek stasava. Takođe će NP RS raditi i na učvršćivanju postojeće saradnje sa pozorišnim kućama u regionu, među kojima je istaknuta saradnja sa Narodnim pozorištem u Beogradu, koje će već u februaru naredne godine gostovati u NP RS.

Najavljena je mogućnost koprodukcije, kao i učešće pozorišta na festivalu "Naši dani" u organizaciji Beogradskog dramskog pozorišta, te izvođenje nekoliko predstava BDP-a na sceni NP RS i drugih pozorišnih scena u septembru 2022. godine. Grbićeva je najavila da se u martu naredne godine očekuje početak rada Filharmonije, dugo očekivane institucije u Banjaluci, te da će već u junu biti održani prvi koncerti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije