Pozornica

NP RS i Pozorište Prijedor potpisali ugovor o saradnji: Korak ka uspjehu

NP RS i Pozorište Prijedor potpisali ugovor o saradnji: Korak ka uspjehu
Foto: Ilustracija | NP RS i Pozorište Prijedor potpisali ugovor o saradnji: Korak ka uspjehu

BANJALUKA - Ovo je ozbiljan korak, ozbiljno promišljanje i saradnja dva profesionalna pozorišta RS i na ovaj način ćemo pokušati međusobno da se pomažemo, kazao je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS (NP RS), nakon potpisivanja ugovora o saradnji i koprodukciji ove pozorišne kuće sa Pozorištem Prijedor.

Prvi korak u realizaciji saradnje je rad na predstavi "Sabirni centar", prema tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji mladog reditelja Marka Misirače, čija će premijera 18. oktobra otvoriti novu pozorišnu sezonu. Na predstavi su angažovani glumci NP RS i glumci Pozorišta Prijedor.

Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor, ističe da je ovo prva koprodukcija koju njihovo pozorište potpisuje u istoriji dugoj 64 godine.

"Za nas je to velika stvar, jedna vrsta priznanja i obaveza da nastavimo raditi kao do sada. Sasvim sam siguran da će Marko Misirača uraditi dobru predstavu i da će 18. oktobar biti prilika da se vidi odlična predstava", kazao je Baroš.

Kako kaže, oni u ovu sezonu ulaze zaista ozbiljno, rade na dvije predstave, ali dodaje i da su na budžetu grada, te da nemaju finansijskih problema, tako da su nedavno dobili 150.000 KM za obnovu tonskog i svjetlosnog parka.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da Ministarstvo podržava saradnju između dva pozorišta.

"Vjerujem da će i jedno i drugo pozorište moći dati svoj maksimum. Ova predstava koju zajedno glumci oba pozorišta rade daje mogućnost da se oni razmašu u punoj snazi i da će posjetioci u pozorištu uživati", kazao je Malešević.

Aleksandar Stojković, umjetnički direktor NP RS, istakao je da je njihova kuća već radila koprodukcije sa pozorištima "Atelje 212" i "Zvezdara" te sa pozorištem iz Tuzle.

"Mislim da je najprirodnije da se povežemo s nama bliskim i bratskim pozorištem iz Prijedora. Mnogo će značiti miješanje ansambala i razmjena energije", rekao je Stojković. U budućnosti planiraju da uspostave takvu saradnju i sa Dječijim pozorištem RS i svima drugima koji su voljni.

Marko Misirača, reditelj predstave "Sabirni centar", kazao je da su predstavu po tekstu Dušana Kovačevića u ovoj verziji adaptirali, locirali na ove prostore i smjestili u neki drugi vremenski kontekst.

"Mislim da može da bude jako zanimljivo jer publika ima neko predznanje, ali ovo može da bude jako prijatno iznenađenje za publiku", zaključio je Misirača. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije