Pozornica

NPRS i Narodno pozorište u Beogradu potpisali Sporazum o koprodukciji "Urnebesne tragedije"

NPRS i Narodno pozorište u Beogradu potpisali Sporazum o koprodukciji "Urnebesne tragedije"
Foto: NPRS | NPRS i Narodno pozorište u Beogradu potpisali Sporazum o koprodukciji "Urnebesne tragedije"

Sporazum o koprodukciji predstave "Urnebesna tragedija" između Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske potpisan je danas u Beogradu, saopšteno je iz NPRS.

Biće to i prva konkretna realizacija Sporazuma o saradnji koji je potpisan 9. februara 2022. godine između direktora ove dvije kuće, Svetislava Goncića i Dijane Grbić, navodi se u saopštenju.

Prva proba za predstavu "Urnebesna tragedija", po tekstu Dušana Kovačevića, a u adaptaciji i režiji Јagoša Markovića, održana je na Svjetski dan pozorišta, 27. marta, u Beogradu.

Premijera komada planirana je 5. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu a u NPRS u Banjaluci biće održana 12. maja.

Ova Kovačevićeva crnohumorna priča bavi se ličnim i porodičnim tragedijama "malih", običnih ljudi.

Radnja se odvija u našoj svakodnevici, ali u naopačke izvrnutoj stvarnosti, navodi se u saopštenju.

Ova crna komedija imala je praizvedbu 1991. godine, a od tada nije prestajala da privlači pažnju publike i ljubitelja pozorišta, kao i filma.

Živopisnu galeriju likova dočaraće glumci NPRS-a: Nikolina Friganović (Ruža), Željko Erkić (Milan) i Ljubiša Savanović (Doktor), kao i glumci iz Narodnog pozorišta u Beogradu: Petar Vasiljević (Neven), Nela Mihailović (Јulka), Aleksandar Vučković (Kosta), Sandra Bugarski (Rajna), Branko Vidaković (Vasilije)...

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, reditelj Marković uradiće i izbor muzike, za vizuelni identitet predstave biće zaduženi scenograf Matija Vučićević i kostimografkinja Bojana Nikitović, a asistent kostimografa biće Nevena Saraković, piše RTRS.

Za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

"Predstava se bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porijekla, krivice... Sve to zajedno, u suštini, je jedna lijepa i pomalo tragična priča o pozorištu", rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije