Pozornica

Na Mećavniku otvoren Treći jesenji pozorišni festival

Na Mećavniku otvoren Treći jesenji pozorišni festival
Foto: Tanjug | Na Mećavniku otvoren Treći jesenji pozorišni festival

Na Mećavniku je večeras svečano otvoren Treći jesenji pozorišni festival pod sloganom "Pozorišni Kustendorf", a umjetnički direktor i osnivač festivala Emir Kusturica istakao je da je njegova želja bila da se svako godišnje doba dočeka sa jednim festivalom.

"Moja veza sa pozorištem je manja nego sa filmom, a ono što vezuje ta dva medija je scena", rekao je Kusturica otvarajući festival.

On je dodao da je scena Mećavnika za njega počela da živi kada je radio na filmu "Život je čudo".

"Pitanje je koji bi se ludak na ovoj teritoriji između dva svijeta usudio da napravi kuću, a kamoli jedan dom u kome se povremeno naseljavaju ljudi koji se bave umjetnošću", naveo je Kusturica.

On je rekao da je Ivo Andrić negdje zapisao kako niko ne zna šta znači živjeti na ivici između dva svijeta, niko ne zna šta znači razumjeti i jedan i drugi i pokušati, a nemoći da se ti svijetovi izmire i da se među sobom dogovore.

"Niko ne zna šta znači postati u isto vrijeme i mučenik i mučitelj u istoj ličnosti, niko ne zna šta znači imati dva zavičaja i na kraju izgubiti i jedan i drugi i biti stranac gdje god kreneš", naglasio je Kusturica.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prema njegovim riječima, jedan pjesnik je rekao - Kad jednom svoj dom izgubiš, nikada ga više nećeš naći ili još tačnije - Ako nemaš svoj dom nikada ga nećeš pronaći.

"Mećavnik je demantovao i Ivu Andrića, što je gotovo nemoguće i Rilkea, pošto je moj dom koji je izgubljen u Sarajevu zasnovan na ivici svijetova", dodao je Kusturica.

Navodeći da je na Mećavniku održano već 25 festivala, Kusturica je rekao da festival koji je večeras otvoren "treba da iskorači u svoju internacionalnu fazu i da dokaže ono što je vrlo teško dokazivo - da je na ovim mjestima vrlo teško proizvesti toplu vodu i da je jako teško zaustaviti ljude u nedođiji".

"Izgleda da sve ovo što činimo pretvara našu teritoriju u jedan prostor koji sve više postaje kulturološki u vremenu kada kultura nije baš poželjna, nego je svima mnogo draža subkultura", dodao je Kusturica.

Kusturica je zahvalio generalnom direktoru Naftne industrije Srbije Kirilu Turgenjevu, posebno na ideji da podrži jedan festival čiji život tek počinje.

Turgenjev je rekao da mu je velika čast što prisustvuje festivalu.

"Mećavnik je posebno mjesto, to je mjesto sa određenim marketingom i energijom koja vas pokreće da stvarate nešto novo. Ove godine na festivalu učestvuje i pozorišni ansambl iz Rusije i meni je to posebno drago", istakao je Turgenjev.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prema njegovim riječima, podržavajući ovaj festival, podržava se budućnost, budućnost mladih talenata.

"Želim da zahvalim gospodinu Kusturici, koji ulaže svoju dušu u ovaj festival i u razvoj mladih talenata", rekao je Turgenjev.

U takmičarskom programu biće izvedene četiri predstave, tri sa Akademije iz Srbije i jedna iz Rusije, koje se bore za nagradu "Zlatni list".

Selekciju je napravio reditelj Milan Nešković, a žiri čine: glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i pisac Maja Todorović.

Treći jesenji pozorišni festival završava se sutra, a održava se uz podršku kompanije NIS, u organizaciji produkcijske kuće "Rasta internacional".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije