Pozornica

Na Mećavniku otvoren četvrti "Pozorišni Kustendorf"

Na Mećavniku otvoren četvrti "Pozorišni Kustendorf"
Foto: Srna | Na Mećavniku otvoren četvrti "Pozorišni Kustendorf"

Na sceni "Prokleta avlija" na Mećavniku večeras je svečano otvoren 4. "Pozorišni Kustendorf" pod sloganom "Društvo spektakla".

Osnivač festivala Emir Kusturica istakao je, otvarajući ovu manifestaciju da se ovogodišnji festival održava pod sloganom "Društvo spektakla" jer su ljudi sad kamerama naviknuti na nadzor o kojem je Edvard Snouden rekao mnogo.

"Mislim da dobra umjetnost može čovjeku dobro da služi, pa su ovi festivali bliski ideji o vječnom svakidašnjem životu. Bog je na Zapadu ubijen... A, ovi festivali su važni, jer su dio religioznosti", rekao je Kusturica.

On je naveo da se u umjetnosti skriva duh, pa je i ono što se na jednom ovakvom pozorišnom festivalu može vidjeti dio posebne religioznosti.

"Drago mi je da u vremenu velikog pada umjetnosti, još prije 30 godina od strane onih koji vjeruju u instalacije, ovo nazivano suvenir umjetnošću", rekao je Kusturica i dodao da su festivali uvijek dio kulture.

On je istakao da festival podržava kompanija NIS, te izrazio nadu da će sljedeće godine na "Pozorišnom Kustendorfu" biti još više predstava.

Kusturica je naveo da mu je od svih festivala koji se organizuju na Mećavniku ovaj najmiliji.

Na Mećavniku je u okviru 4. "Pozorišnog Kustendorfa" u amfiteatru "Noam Čomski" odigrana duodrama "Kiseonik", po tekstu Ivana Viripajeva, u režiji Milje Mazarak. U predstavi igraju Sofija Mijatović i Miloš Lazarov sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Riječ je o prvoj predstavi koja je izvedena u okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg festivala.

Nakon svečanog otvaranja festivala, izvedena je predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Kako je poludeo gospodin R".

U studentskom takmičarskom programu ove dvodnevne pozorišne manifestacije biće izvedene četiri predstave koje se takmiče za nagradu "Zlatni list" i to dvije iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske.

O dobitnicima "Zlatnog lista" odlučivaće žiri u čijem su sastavu glumica Jovana Stojiljković, dramaturg Jelena Mijović i reditelj Veljko Mićunović.

Riječ je o predstavama Akademije umetnosti u Novom Sadu "Kiseonik", po tekstu Ivana Viripajeva, Filmska akademija iz Lođa u Poljskoj predstaviće se pozorišnim komadom "Cijena života", Martine Majok, dobitnice Pulicerove nagrade, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja u Rusiji izvešće predstavu "Čehov.nekst", dok će Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda izvesti predstavu "Džordž Kasplan", Frederika Sontaga.

Selektor festivala je reditelj Milan Nešković, koji iza sebe ima niz uspješnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji.

Drugog dana "Pozorišnog Kustendorfa", reditelj i osnivač ove manifestacije Emir Kusturica moderiraće debatu s istaknutim umjetnicima o temi "Pozorište u društvu spektakla".

Organizator festivala je "Rasta internacional", uz podršku kompanije NIS koja je i ove godine generalni sponzor "Pozorišnog Kustendorfa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije