Pozornica

Na Sterijinoj pozornici 14 regionalnih komada

Na Sterijinoj pozornici 14 regionalnih komada
Foto: N.N. | Na Sterijinoj pozornici 14 regionalnih komada
N.N.

NOVI SAD - "Sterijino pozorje" je festival srpske nacionalne drame i pozorišta koji se svake godine održava u Novom Sadu, a ovogodišnje 66. izdanje će u periodu od 18. do 26. juna okupiti čak deset predstava u takmičarskom dijelu festivala.

Svoje mjesto na Sterijinoj pozornici će naći još četiri komada, i to u netakmičarskoj međunarodnoj selekciji "Krugovi" te "Drugoj sceni" off-programa. Izvjesno je da nikad nije bilo toliko neizvjesnih situacija u istoriji "Sterijinog pozorja" (nekada Jugoslovenskih pozorišnih igara) kao što je to bilo u ovoj sezoni.

Ove godine pod svjetlima reflektora u takmičarskom dijelu naći će se samo najbolje predstave kao što su "Derviš i smrt", rađena po tekstu Meše Selimovića, a u režiji Dejana Projkovskog i u izvedbi Narodnog pozorišta RS, "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Tanje Mandić Rigonata (Hrvatsko narodno kazalište "Ivan Pl. Zajc", Rijeka), "Deobe" Dobrice Ćosića u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Juga Radivojevića (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), "Kus petlić" Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Subotica), "Šindlerov lift" po romanu Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55, Sarajevo), "Ako dugo gledaš u ponor" Enesa Halilovića u dramatizaciji Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar), "Velika depresija" Filipa Grujića u režiji Marka Čelebića (Srpsko narodno pozorište/Centar za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad), "Radio Šabac" Olge Dimitrijević (Šabačko pozorište), "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića u režiji Ivice Buljana (Beogradsko dramsko pozorište) i "Vitezovi Lake male" u režiji Andraša Urbana (Pozorište "Deže Kostolanji", Subotica).

Najava pa otkazivanje premijera postala je svakodnevna, demorališuća pojava, ali uprkos tome, prema riječima selektora Milivoja Mlađenovića, nepobitna je činjenica da je srpsko pozorište u minulom periodu djelovalo podvižnički te uprkos remetilačkim faktorima, više od polovine premijerno izvedenih predstava po djelima domaćih dramskih pisaca nametnulo se kao vrijedno, atraktivno, rediteljski svježe i provokativno djelo.

"U svim predstavama kao da se čuje poklič 'Zlu vremenu, uprkos!' srpsko pozorište postoji i deluje 'ustuk svakoj zlosti' kao u besmrtnoj pesmi Laze Kostića", napisao je Mlađenović u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije