Pozornica

Na Velikoj sceni NPS: "Hasanaginice", brutalno iskrena predstava

Na Velikoj sceni NPS: "Hasanaginice", brutalno iskrena predstava
Foto: Narodno pozorište Sarajevo | Na Velikoj sceni NPS: "Hasanaginice", brutalno iskrena predstava

SARAJEVO - Autorski projekt Danila Marunovića "Hasanaginice", čiji tekst i dramatizaciju potpisuje Ksenija Popović, biće odigran na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) u subotu, 28. januara, sa početkom u 19.30.

U predstavi igraju Mak Čengić, Belma Salkunić, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Nerman Mahmutović, Mona Muratović, Ermin Sijamija, Jasna Diklić, Mediha Musliović i Milan Pavlović. Za scenografiju je bila zadužena Marijela Hašimbegović, a za kostime Vanja Ciraj Džudža. Muziku potpisuje Ivan Marović, asistentkinja dramaturgije i režije je Džejna Hodžić, a inspicijentkinja Irma Fetić.

Ksenija Popović o predstavi je zapisala da ovo nije "Hasanaginica", nego traganje za odgovorom na pitanje ko su današnje Hasanaginice.

"Možda nijesmo uplakane žene koje 'b'jelim licem u zemlju udaraju' zbog prepuklog srca, ali to ne znači da se 's dušom ne rastavljamo'. Malo manje trpimo, mnogo manje ćutimo, izborile smo se za novu slobodu i novi poredak i sada pokušavamo da se u njemu snađemo. Živimo, čini mi se, svojevrsni feministički paradoks, jer nas često optužuju da smo pošle predaleko, a istovremeno vidimo da cilj nijesmo dostigle. Ili smo ga možda nekako zaobišle", kaže Popovićeva.

U takvom vremenu, dodaje književnica, nastala je ova priča.

Reditelj Danilo Marunović ističe da je riječ o brutalno iskrenoj predstavi.

"Svi likovi i svi zapleti, svaki sukob i svaka kap ljudskosti iscijeđeni su iz iskustva nas samih, članova ekipe koja je stvorila djelo. Dok smo u teatarskoj strasti, u toku dramatičnog procesa, tragali za budućom predstavom, najednom smo razumjeli da je sami već živimo, ne samo kod kuće - privatno, već baš na probama", zaključio je Marunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije