Pozornica

Na gradačačkoj kuli premijera predstave "Zemlja koja diše"

Na gradačačkoj kuli premijera predstave "Zemlja koja diše"
Foto: N.N. | Na gradačačkoj kuli premijera predstave "Zemlja koja diše"

GRADAČAC - Ispred kule Huseina kapetana Gradaščevića u Gradačcu u petak navečer bit će premijera ambijentalne predstave "Zemlja koja diše".

Javna biblioteka "Alija Isaković" Gradačac prošle godine je osnovala bibliotečku scenu na kojoj se izvode određene predstave.

Prošle godine je urađen ambijetalni perfomans, a ove godine je postavljena ambijetalno scenska predstava "Zemlja koja diše" ispred kule Huseina kapetana Gradaščevića.

"Predstava je urađena po motivima i tekstu "Okvir" autora Vahida Klopića te uz podršku BKC Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, Grada Gradačca, te federalnog i kantonalnog ministarstva kulture", pojasnio je Husein Kujraković,  direktor biblioteke i producent predstave.

Djelo "Okvir" je ustvari hronika koja ima vremenski raspon od 250 godina. Staviti to u kontekst teatra gdje je osnovni zahtjev ovdje i sada, bio je problem, smatra Vahid Klopić.

"Imao sam niz varijanti, shvatio sam da je to moguće. Krenuo sam sa poslom i istraživanjem jer ta priča nije jednostavna. Ona mora biti zasnovana na istorijskim aktima, mora biti dio namaštavanja, dio onoga što donosi autor. Treba dobar predložak za režisera da bi uopšte prihvatio", rekao je Klopić.

U predstavi glumi sedam glumaca, odnosno, 14 uloga. Kompletna predstava se odvija van, odnosno, na otvorenom, u krugu kule Husein kapetana Gradaščevića. Režiser Šemsudin Gegić je i poznat po takvoj vrsti predstava koje radi u određenim ambijentima.

"Gledatelji moraju shvatiti da su u gostima kapetanu. Da je on pred svojom kulom, da ne može mit dirigovati. Mi pravimo mit. Zašto naš kapetan ne bi pjevao? Zar to nije živ čovjek? Zašto ne potencirati ono što je danas totalno aktuelno u ovoj zemlji? Borba za samostalnost, neovisnost, život, suživot i za sve ono za šta se borio kapetan u vrijeme Osmanskog carstrva braneći bosanski pašaluk. Čuvajući i crkve i džamije i  molitve i ezane i zvona, da sačuva svoju zemlju. Zato ova predstava ima draž", poručio je Gegić i pozvao publiku da dođe u petak u 21.00 na kulu na premijeru ove predstave, ali bez telefona i kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije