Pozornica

Na mećavniku počinje "Pozorišni Kustendorf"

Na mećavniku počinje "Pozorišni Kustendorf"
Foto: Promo | Na mećavniku počinje "Pozorišni Kustendorf"

MOKRA GORA - Na Mećavniku, na Mokroj Gori danas počinje 4. "Pozorišni Kustendorf" reditelja Emira Kusturice.

Zadržavajući internacionalni karakter, u studentskom takmičarskom programu ove dvodnevne pozorišne manifestacije naći će se četiri predstave koje se nadmeću za nagradu "Zlatni list", i to dvije iz Srbije i po jedna iz Rusije i Poljske.

Akademija umetnosti u Novom Sadu izvešće predstavu "Kiseonik" Ivana Viripajeva, poljska Filmska akademija iz Lođa predstaviće se pozorišnim komadom "Cijena života" Martine Majok, dobitnice Pulicerove nagrade, Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja u Rusiji odigraće "Čehov.nekst", dok će Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda izvesti predstavu "DŽordž Kasplan" Frederika Sontaga.

Selektor Festivala, kao i prethodnih godina je reditelj Milan Nešković, koji iza sebe ima niz uspješnih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji.

"Selekcija je bazirana na odnosu pojedinca i društva i problemima sveprisutnog nedostatka empatije. Sve predstave se bave osobama koje se nisu snašle u društvu pojedinaca i tragaju za sobom i svojim identitetom, kao uostalom i pozorište", rekao je ranije Nešković.

U okviru revijalnog programa predstaviće se Jugoslovensko dramsko pozorište sa nagrađivanom predstavom "Zašto je poludio gospodin R." i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Moje dijete".

Drugog dana "Pozorišnog Kustendorfa", reditelj i osnivač ove manifestacije Emir Kusturica moderiraće debatu sa istaknutim umjetnicima o temi "Pozorište u društvu spektakla".

Ovogodišnji pozorišni festival održava se pod sloganom "Društvo spektakla" i pokušaće da odgonetne mjesto i ulogu pozorišne umjetnosti u aktuelnom društvu u kojoj je spektakl u osnovi svega, te predstavlja ne samo osnovni element razonode, već i vladajući oblik života, rekli su ranije organizatori.

Organizator ove dvodnevne manifestacije je "Rasta internacional", uz podršku kompanije NIS koja je i ove četvrte godine generalni sponzor "Pozorišnog Kustendorfa".

Pružanje podrške projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, sa posebnim akcentom na razvoj mladih talenata, jedan je od strateških ciljeva kompanije NIS, koji se realizuju pod sloganom "Budućnost na djelu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije